10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA: Za ručak, prave se za 15 minuta i siti ste ceo dan
Dilema šta da kuvaju za vreme posta, evo 10 brzih recepata.

Foto Pixabay free images
Salata od kinoe i povrća:
Sastojci: kuvana kinoa, paradajz, krastavac, crvena paprika, crni luk, maslinovo ulje, so, biber, sveže začinsko bilje po želji.
Priprema: Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji, začinite maslinovim uljem, solju, biberom i pospite seckanim svežim začinskim biljem.
* * * * * * * *
Pasta sa pestom od avokada:
Sastojci: integralna testenina, avokado, beli luk, sveže peršunovo lišće, limunov sok, so, biber.
Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvima. U blenderu izmiksajte avokado, beli luk, peršun, limunov sok, so i biber. Pomešajte sos sa skuvanom testeninom.
* * * * * * * *
Tunjevina sa crvenim pasuljem:
Sastojci: konzerva tunjevine, konzerva crvenog pasulja, crni luk, paradajz, maslinovo ulje, so, biber, origano.
Priprema: Iscedite tunjevinu i crveni pasulj. Dodajte sitno seckani crni luk i paradajz. Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i origanom.
* * * * * * * *
Kinoa i povrće u voku:
Sastojci: kuvana kinoa, brokoli, šargarepa, grašak, crvena paprika, soja sos, đumbir, beli luk.
Priprema: Povrće iseckajte na sitne komade. Na vrelom woku propržite povrće, dodajte kuvanu kinou, soja sos, đumbir i beli luk. Sve brzo promešajte.
* * * * * * * *
Avokado sendvič sa humusom:
Sastojci: integralne kriške hleba, avokado, humus, paradajz, klice, so, biber.
Priprema: Namazati humus na kriške hleba, dodati avokado i klice, začiniti solju i biberom, može preko i neka salata.
* * * * * * * *
Pirinač salata s povrćem:
Sastojci: pirinač, krastavac, čeri paradajz, crni luk, maslinovo ulje, limunov sok, sveže začinsko bilje, so, biber.
Priprema: Skuvajte posebno pirinač. Pomešajte s iseckanim povrćem, začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, začinskim biljem, solju i biberom.
* * * * * * * *
Batat krompir sa tikvicama
Sastojci: 2 srednje velika batata, 2 tikvice, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 1 kašičica origana, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)
Priprema: Operite i ogulite batate. Isecite ih na kolutove debljine oko 1 cm. Operite tikvice i iseckajte ih na kolutove. U velikoj tiganju, zagrijte malo vode na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk u tiganj i pržite ga na vodi nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Dodajte kolutove batata u tiganj i pržite ih oko 5-7 minuta dok ne postanu mekani i blago zlatno smeđi. Dodajte kolutove tikvica u tiganj zajedno sa origanom, solju i biberom. Nastavite kuvati još 5-7 minuta dok tikvice ne omekšaju, a batat postane sočan i ukusan.
* * * * * * * *
Posni pire krompir sa prokeljom
Sastojci: 500 g krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove, 300 g prokelja, očišćenog i prepolovljenog, 1 glavica crnog luka, sitno seckana, 2 čena belog luka, sitno seckana, 2 kašike maslinovog ulja, So i biber po ukusu, Sveže začinsko bilje po želji (npr. peršun ili mirođija)
Priprema: Stavite krompir u veći lonac i prelijte ga vodom. Dodajte prstohvat soli. Kuvajte krompir dok ne omekša, što traje otprilike 15-20 minuta. U drugom loncu, prokuvajte prokelj u slanoj vodi 3-5 minuta. Ocedite prokelj i ostavite sa strane. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, i pržite ga na vodi dok dok ne postanu staklasti. Kada je krompir skuvan, ocedite ga i stavite ga nazad u lonac. Dodajte crni i beli luk. Koristeći gnječaru za krompir ili viljušku, gnječite krompir dok ne dobijete pire. Dodajte kuvani prokelj u pire i promešajte dok se sve dobro sjedini. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite kremastiji pire, dodajte malo maslinovog ulja ili biljnog mleka. Poslužite toplo, posuto svežim začinskim biljem po želji.
* * * * * * * *
Posni podvarak
Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 2 šargarepe, iseckane na kolutove, 2 krompira, iseckana na kolutove, 1 veza praziluka, sitno seckanog, 2 crvene paprike, iseckane na trake, 3 čena belog luka, sitno seckana, 2 lovorova lista, 1 kašičica suvog biljnog začina, So i biber po ukusu, 2 kašike maslinovog ulja
Priprema: Kupus dobro isperite pod hladnom vodom. Ako je previše kiseo, možete ga potopiti u mlaku vodu na nekoliko sati. Zatim, isecite kupus na tanke trake. U velikom loncu, propržite na vodi seckani praziluk i beli luk na dok ne postanu staklasti. Dodajte kiseli kupus u lonac i promešajte sa prazilukom i belim lukom. Dodajte šargarepu, krompir, crvenu papriku, lovorov list i suvi biljni začin. Promešajte sve sastojke. Prelijte sa dovoljno vode da prekrije povrće, ali ne previše. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, a tečnost se redukuje. To će trajati otprilike 30-40 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je potrebno, dodajte još biljnog začina. Kada je povrće mekano, a tečnost smanjena, sklonite lonac sa vatre.
* * * * * * * *
Posna boranija na kariju
Sastojci: 500 g sveže boranije, očišćene i iseckane na manje komade, 1 crni luk, sitno seckan, 2 paradajza, iseckana, 2 krompira, iseckana na kolutove, 2 šolje kuvanog crvenog pasulja (iz konzerve ili skuvanog), 2 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, sitno seckana, 1 kašika karija u prahu, 1 kašičica mlevene kurkume, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)
Priprema: Dodajte crni luk i beli luk, pržite ih na vodi dok ne postanu staklasti.
Dodajte iseckanu boraniju, krompir, paradajz i kuvani pasulj u šerpu. Promešajte sve sastojke. Dodajte kari u prahu, kurkumu, so i biber. Nastavite dinstati povrće nekoliko minuta kako bi upilo začine. Dodajte dovoljno vode da prekrije sastojke i pustite da čorba provri. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka dok povrće ne omekša, što traje oko 20-25 minuta. Proverite ukus i prilagodite začine po potrebi.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ZAHAROVA O UPOZORENjU VUČIĆU ZBOG POSETE MOSKVI: Banditizam i ucena, tako deluju terorističke ćelije
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je nazvala upozorenja Evropske unije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi njegove posete Moskvi za Dan pobede, "banditizmom i ucenom''.
30. 04. 2025. u 16:55

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO KRAJ: Kome je pripao dvorac u Beču? Razveli se Toni i Dragana
PEVAČICA Dragana Mirković i biznismen Toni Bijelić zvanično su se razveli nakon 25 godina brak.
30. 04. 2025. u 12:32
Komentari (0)