TOPI SE U USTIMA, BILO DA JE TOPAO ILI HLADAN: Kiš sa sirom, šunkom i mladim lukom

Новости онлајн

25. 07. 2025. u 19:00

SLANI tart koji miriše na francusku kuhinju, ali s domaćim sastojcima.

ТОПИ СЕ У УСТИМА, БИЛО ДА ЈЕ ТОПАО ИЛИ ХЛАДАН: Киш са сиром, шунком и младим луком

Foto: Jutjub/Printskrin/ Preppy Kitchen

Kiš je slani kolač francuskog porekla koji se odomaćio i na našim trpezama.

Sastojci:

* 1 pakovanje prhkog testa (ili domaće testo za pitu)
* 6 jaja
* 120 ml pavlake za kuvanje
* 120 ml punomasnog mleka
* ½ kašičice soli
* ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
* 100 g rendanog tvrdog sira (npr. grijer, trapist ili kačkavalj)
* 180 g dimljene šunke, sitno seckane
* 2 mlada luka, tanko isečena

Priprema:

Hrskava korica, kremasti fil i zapečeni sir čine ga savršenim za doručak, lagani ručak ili večeru. 

Ostavite testo da omekša na sobnoj temperaturi. Razvucite ga na pobrašnjenoj površini u krug prečnika oko 33 cm i debljine 3 mm.

Prebacite testo u kalup za pitu (prečnika 23 cm), poravnajte ivice ostavljajući 1 cm preko ruba. Uvijte rubove prema unutra i pritisnite uz kalup. Ukrasite po želji i stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Zagrejte rernu na 220°C. Pokrijte testo papirom za pečenje i napunite suvim pasuljem ili pirinčem. Pecite 10–12 minuta dok ivice ne očvrsnu.

Izvadite papir i teg, pa izbockajte dno viljuškom. Vratite u rernu na još 6–8 minuta dok kora ne porumeni. Ostavite da se hladi. Smanjite temperaturu na 175°C.

Umutite jaja s pavlakom, mlekom, solju i biberom. Dodajte ¾ količine šunke i sira, kao i mladi luk. Sipajte fil u ohlađenu koru i stavite pleh u rernu. Pecite 30 minuta, zatim pospite ostatkom šunke i sira. Vratite u rernu na još 20–25 minuta dok fil ne naraste i ne učvrsti se.

 Ostavite da se hladi 30 minuta pre sečenja. Po želji pospite svežim mladim lukom.

Prijatno!

(StvarUkusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAD SE PLOVI SRCEM, DRINA OSTAJE ČISTA: Fondacija Mozzart u velikoj eko-akciji na Drinskoj regati