MIRIŠU NA CIMET: Slatki đevreci
JEDNOSTAVNO se prave i uz dodatak grčkog jogurta i čokoladnih komadića.

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste
Slatki đevreći koji mirišu na cimet, pravi su užitak.
Sastojci:
* ¼ kašičice mlevenog cimeta
* 1 kašika šećera
* 140 g univerzalnog brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
* 3/4 kašičice soli
* 240 g grčkog jogurta
* 1 veliko belance ili celo jaje, umućeno
* 1 kašika čokoladnih komadića
Recept za slatke đevreke:
Kako biste napravili ove đevreke, prvo u maloj posudi pomešajte cimet i šećer. Ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh. Ako koristite papir za pečenje, poprskajte ga uljem da se ne bi lepio. U srednjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i dobro umutite.
Dodajte jogurt i mešajte viljuškom ili špatulom dok se dobro ne sjedini, izgledaće kao sitne mrvice. Lagano pospite brašnom radnu površinu i izvadite testo iz posude, mesite nekoliko puta, oko 15 okreta (ne bi trebalo da ostavlja testo na ruci kada ga odvajate). Podelite na 4 jednake kuglice.
Ponovo lagano pospite brašnom radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u vrpce debljine 1,2 cm, dužine oko 18 cm. Pritisnite vrpcu ravno, lagano premažite jajetom, pospite svaku sa ½ kašičice mešavine cimeta i šećera i odozgo stavite nešto manje od 1 kašičice čoko komadića.
Zašto je korisno da konzumirate cimet?
Cimet je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Jedna kašičica cimeta u prahu je dovoljna za period od 5 dana, a nakon toga treba da se napravi pauza. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A.
Lagano pritisnite čokoladne komadiće u testo, zatim spojite spoljne strane zgnječenog užeta nagore i preklopite preko nadeva. Spojite krajeve da biste formirali đevreke. Premažite vrhove svakog đevreka prelivom od jaja i pospite preostalom mešavinom cimeta i šećera.
Pecite na gornjoj rešetki rerne 25-28 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Ostavite da se ohlade najmanje 15 minuta pre sečenja.
Uživajte.
Prijatno!
(StvarUkusa)
Preporučujemo

SA BEŠAMELOM I PEČURKAMA: Vegetarijanski kroketi, nećete prestati da ih jedete
25. 04. 2025. u 11:30

KO BI REKAO DA JE SA PEČURKAMA: Burger bez mesa, sočan i neodoljivog ukusa
26. 04. 2025. u 10:00

KREMAST SA ŠITAKI PEČURKAMA: Bogati potaž, zasitan, da može biti i glavno jelo
27. 04. 2025. u 10:00

ČETIRI ZEMLjE EU ODBILE TRAMPOV PLAN: Neće da kupuju američko oružje za Ukrajinu!
ČETIRI evropske zemlje odbile su da učestvuju u projektu predsednika SAD Donalda Trampa o kupovini američkog oružja za Ukrajinu.
16. 07. 2025. u 14:12

BEBA IZ SRBIJE SE UGUŠILA NAOČIGLED RODITELjA: Nezapamćena tragedija na Halkidikiju
BEBA iz Srbije, stara svega 13 meseci, iznenada je izgubila život u jednom ugostiteljskom objektu na Halkidikiju. Kako navode grčki mediji, ova nezapamćena tragedija odigrala se pred očima detetovih roditelja.
16. 07. 2025. u 14:33

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)