ZGUSNUĆE SVAKO JELO I DATI MU POSEBAN ŠMEK: 5 najzdravijih zamena za zapršku

Новости онлајн

21. 05. 2025. u 09:00

POSTOJI 5 najzdravijih zamena za zapršku koje će zgusnuti jelo i dati mu poseban ukus.

ЗГУСНУЋЕ СВАКО ЈЕЛО И ДАТИ МУ ПОСЕБАН ШМЕК: 5 најздравијих замена за запршку

Foto Jutjub/Printskrin/Moja Kuhinja Tanja

Najzdravija zamena za klasičnu zapršku (brašno + ulje) zavisi od toga šta se kuva, ali važno je znati da postoji nekoliko opcija koje su zdravije, manje kalorične i bez prženja, a koje će zgusnuti jelo i dati mu poseban ukus.

1. Povrće izmiksano u gusti pire

Idealno za: čorbe, variva, pasulj, kupus
Primer: izblendaj šargarepu, tikvicu ili krompir koje si prethodno skuvao. Dodaj ih direktno u jelo da ga zgusneš i obogatiš.
Zdravstveni plus: bez masti, pun vlakana i vitamina.

2. Kukuruzno brašno ili palenta (neprženo)

Kako koristiti: kašičicu kukuruznog brašna razmuti u malo vode, dodaj u jelo i kratko kuvaj da se zgusne.

Zdravstveni plus: bez glutena, lakše svarljivo, dobar izvor složenih ugljenih hidrata.

3. Jogurt ili kiselo mleko sa jajetom (za beli sos ili kupus)

Kako: razmuti 1 jaje i 2 kašike jogurta ili kiselog mleka, dodaj u jelo na kraju kuvanja, bez ključanja.
Zdravstveni plus: bogato proteinima, daje kremast ukus bez masti.

4. Ovsene ili ječmene pahuljice

Kako koristiti: Samelji ih u blenderu da postanu kao brašno, razmuti u vodi i dodaj u jelo.
Zdravstveni plus: odličan izvor vlakana, stabilizuje šećer u krvi, podstiče sitost.

5. Pasirani paradajz ili paradajz-pire

Idealno za: jela sa kupusom, paprikaš, gulaš
Zdravstveni plus: bogat antioksidansima (likopen), niskokaloričan.

Prijatno!

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZLATNA PRILIKA ZA TOTENHEM I JUNAJTED: Ko će spasiti svoju katastrofalnu sezonu i izboriti Ligu šampiona?