DANAS JE STROGI POST: Predlog jelovnika za Krstovdan
Jedan od praznika koji Srbi najviše poštuju je Krstovdan. Tog dana obavezan je strogi post.
Foto: Shutterstock
Neki vernici na Krstovdan žive samo na hlebu i grožđu, a ako ipak želite nešto više da spremite, ovo je predlog za neka od najlepših posnih jela.
Knedle od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g brašna
- prezle
- so
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople.
Foto: Shutterstock
Riba sa krompirom u rerni po bakinom receptu
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g ribe po izboru
- so, biber
- aleva paprika
- začin
- kukuruzno brašno
- 1 veća glavica crnog luka
- ulje
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem a krompir iseći na listiće. U njega dodati alevu papriku, bibera, začina i ulja i sve izmešati.
Staviti u podmazanu tepsiju. Između krompira ugurati kolutove crnog luka koji ste posolili. Ribu posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno, malo poprskati uljem i staviti na krompir. Peći na 200 stepeni, oko 50 minuta, da lepo porumeni. Sjajan ručak. Prijatno!
Foto: Shutterstock
Posna lenja pita na vodi
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
- rendana kora 1 limuna
- 1 vanil šećer
Priprema:
Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.
Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se sa filom.
(stvarukusa)
Preporučujemo
ŠTA SE OVO DEŠAVA U BRISELU? EU ubeđuje Belgiju da prihvati plan koji bi razbesneo Rusiju, vode se razgovori van glavne sale samita
EVROPSKA komisija i Belgija trenutno vode intenzivne razgovore van glavne sale samita kako bi usaglasile najosetljivije delove plana Evropske unije za korišćenje 210 milijardi evra zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, reklo je za Politiko pet diplomata i zvaničnika EU upoznatih sa tokom pregovora.
18. 12. 2025. u 16:38
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)