NAJUKUSNIJI DŽEM OD ŠIPURKA: Najslađa tajna bakine kuhinje
Sladite se i uživajte u najlepšem ukusu i boji domaćeg džema od šipurka.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- šipurak (zreli plodovi) 6 kg
- šećer 5 kg
- limuntus 1 kesica
- voda po potrebi
Priprema:
Na svakom plodu šipka nožem odstranite na vrhu crnu glavicu. Šipak operite, stavite u veliku šerpu, vodu nalijte preko šipka za oko dva prsta. Šipurak kuvajte dok dobro ne omekša, oko 2-3 sata. Drvenom varjačom mešajte šipurak dok se kuva, bitno je da se pazi da ne zagori. Vodu pri kuvanju dosipati ako ispari i ako je potrebno.
Omekšali šipak sameljite na vodenici za meso, zatim ga ispasirajte na drvenoj presi koja se stavi na šerpu gde ispod prese izlazi gusta kaša bez koštica. Drvena presa je odstranila sve sitne koštice. Ispasiranu gustu kašu procedite kroz gusto sito kao što je za brašno ili preko gaze. Obavezno stavite rukavice kada ovo radite.
Dodajite toplu vodu u gustu kašu i malo je razredite jer je kaša dosta gusta. Dodajte vodu onoliko koliko želite da vam džem bude gust. Takvo ceđenje kaše od šipka odstraniće sitne iglice koje ima šipak. Postupak ponoviti i drugi put, jer će tako biti baš čista gusta kaša od šipaka i neće više biti iglica u njoj..
Kada završite sa pasiranjem dobićete skoro 10 l fine guste kaše. Dodajte oko 5 kg šećera, sve zavisi koliko želite da bude sladak, i jednu kesicu limuntusa. Šerpu sa kašom stavite na vatri da provri, kuvajte i mešajte varjačom neprekidno oko 1 sat. Za to vreme je isparilo oko trećine tečnosti. Izmešajte kašikom masu od šipka sa šećerom i sjedinite, da se otopi šećer dok se bude kuvao. Odmah mešajte masu sa šećerom da se ne bi zalepio za dno šerpe.
Smanjite ringlu ili rernu, sve zavisi gde kuvate džem. Džem kuvajte na laganoj vatri tako 2 č, videćete da se ukuvao tako što je postao gušći i pojaviće se mehurići po celoj površini džema. Šerpu sa gotovim džemom sklonite sa vatre i punite staklene sterilisane tegle. Pune tegle zatvorite hermetičkim poklopcem i okrenite ih naopako. Tegle napunjene džemom stavite u kutije, pokrijte ćebetom da tako stoje do sutra dok se ne ohlade potpuno. Sutradan tegle staviti u špajz ili na neko drugo hladno mesto do upotrebe.
(super recept)
Preporučujemo

"NEĆU MOĆI DA PRISUSTVUJEM DOGAĐAJIMA" Država EU zabranila Ficu prelet do Moskve, traže se alternativne rute
SLOVAČKI premijer Robert Fico je izvestio da Estonija nije dozvolila slovačkom avionu za Rusiju da preleti preko njene teritorije i da se traži alternativni put.
07. 05. 2025. u 21:01

"TO JE SKANDAL!" Orban žestoko udario na Ursulu fon der Lajen zbog Ukrajine
MAĐARSKI premijer Viktor Orban oštro je kritikovao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen na društvenim mrežama zbog poziva Ukrajini da ubrza pristupanje Evropskoj uniji.
07. 05. 2025. u 15:26

PRIVATNO NASELjE: Slavni muzičar masovno gradi na Zlatiboru - kompleks od 17 zgrada, a njemu i partneru dve kuće
"IMAO sam apartman na Zlatiboru koji sam prodao i taj novac sam uložio u ovaj projekat. Imam vikendicu na Kokinom Brodu, a to je bliže Zlataru. To je zapravo porodična kuća, supruga mi je odatle rodom. Imam želju da živim na Zlatiboru. Bogu hvala, auto-put polako stiže tamo. Dođem danas za Beograd, uveče sviram, a pošto mi do Užica treba dva sata, sutradan s porodicom kuliram u šumi."
07. 05. 2025. u 19:11
Komentari (0)