VEČITA DILEMA: Da li da pečemo na maslinovom ulju?
JEDNA od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.
Foto Shutterstock
Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni, odnosno ono devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko, visoko kvalitetno ulje niske kiselosti, ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni. Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.
Ipak, iealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni celzijusovih.
Međutim, ako posmatramo sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja brojnih činilaca arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.
Preporučujemo
MUČI VAS OPADANjE KOSE: Oprez ako imate alopeciju, ona je odraz i vašeg zdravlja
07. 08. 2024. u 06:45
SLASNI MANGO NA TANjIRU: Evo kako da izaberete i očistite ovo egzotično voće
07. 08. 2024. u 10:00
FICO ZAGRMEO: Ono što Brisel radi Srbiji nema nikakve veze sa zdravim razumom!
PREMIJER Slovačke Robert Fico izjavio je danas da će na samitu EU - Zapadni Balkan govoriti u korist Srbije, kao i da ono što EU radi Srbiji nema veze sa zdravim razumom i da je kažnjavaju zbog njenih suverenih stavova.
17. 12. 2025. u 15:34
"SRBE SU RASTRGLI, RASTRGLI SU JEDAN NAROD" Putin žestoko udario po Evropi: Tamo nema civilizacije, samo degradacije!
ISPOSTAVILO se da na Zapadu nema nikakve civilizacije, već samo kontinuirana degradacija, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.
17. 12. 2025. u 13:13
MIMU ZAUSTAVILA POLICIJA: Iznenadilo ih je ono što su zatekli u kolima
NAKON što ih je zaustavila policija, prizor u kolima ih je iznenadio...
17. 12. 2025. u 10:09
Komentari (0)