VASKRŠNJI GRČKI HLEB CUREKI: Testo je slatko, mekano i razvlači se, ješćete ga sa slašću
Ukoliko želite da obogatite vaskršnju trpezu, predlažemo da ove godine napravite cureki - slatki grčki uskršnji hleb. Izgleda kao velika pletenica, a testo je slatko, vazdušasto i razvači se. Predlažemo da ga ispečete ujutru i da ga jedete dok je još topao.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
Prva smesa:
- 150 g tvrdog brašna
- 120ml vode (sobna temperatura)
- 25gr kvasca
Druga smesa:
- 200ml mleka
- 100g putera
- Kora od jedne narandže
- 300g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 4 jaja
- prstohvat soli
Treća smesa:
- 850g brašna
- 100g rastopljenog maslaca
Premaz:
- 1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
- Listići badema
Priprema:
Pomešajte u činiji sve sastojke za prvu smesu. Umesite rukom testo, pokrite krpom i neka odstoji oko 15 minuta. Za pripremu druge smese u šerpu sipajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile. Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine. Smesa ne sme da proključa, pa čim se jako zagreje, sklonite je i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno. Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno lagano mikserom.
Treću smesu pripremite tako što ćete pomešati maslac i brašno, pa ostavite da naraste. Kada testo postane kao guma, onda je spremno.
Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela. Oblikujte svaki u lopte veličine oko 50cm. Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu. Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4. Preklopite traku 4 preko trake 2. Traku 1 preko trake 3. Traku 2 preko trake 3. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu. Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta. Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode. Pospite listićima badema. Pecite 50-60 minuta.
(sensa/mondo)
Preporučujemo
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
"NIJE ZASLUŽILA DA JOJ SE OVO DESI": Milša kroz suze o Miri Banjac i njenoj tragediji - jednu rečenicu koleginice pamtiće zauvek
GLUMICA Milica Milša ne krije da su ona i njen suprug, Žarko Jokanović, učinili sve da Miru Banjac vrate na scenu posle velike porodične tragedije koja ju je zadesila.
02. 11. 2025. u 10:23
Komentari (0)