PITA OD LUKA KOJA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ: Mirisni jesenji specijalitet

Milena Tomasevic

14. 11. 2025. u 13:00

Ova pita od luka, inspirisana tradicionalnim rustičnim jelima, spaja jednostavne namirnice u savršeno uravnoteženu kombinaciju: mekano testo bez kvasca, sočan luk i kremasti preliv sa sirom, slaninom i jajima. Rezultat je jelo koje je istovremeno jednostavno, aromatično i izuzetno ukusno.

ПИТА ОД ЛУКА КОЈА ОСВАЈА НА ПРВИ ЗАЛОГАЈ: Мирисни јесењи специјалитет

FOTO: Novosti

Sastojci

Testo
  • 360 gr glatkog brašna
  • 150 gr svežeg sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 75 ml mleka
  • 90 ml ulja
  • ½ kašičice soli

Preliv

  • 800 gr luka
  • 200 gr šunke ili pančete (sećene na kockice)
  • 150 gr gaude (narendane)
  • 1 kašika maslaca
  • 4 jaja
  • 300 gr kisele pavlake
  • so, biber, malo muškatnog oraščića
  • malo svežeg vlašca

Priprema

Ogulite luk, prepolovite ga i isecite na tanke kolutove. U velikom tiganju propržite pančetu bez ulja dok ne postane hrskava. Dodajte maslac, pa kratko propržite luk — samo da omekša.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte svež sir, mleko, ulje i so. Umesite glatko testo. Razvaljajte ga i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

U posudi umutite jaja. Dodajte kiselu pavlaku i narendanu gaudu. Začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem. Umešajte proprženi luk i pančetu. Prelijte preko testa.

Pecite na 180°C oko 40 minuta, dok se preliv ne stegne i ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Štednja – najpouzdaniji način da svoje planove pretvorite u stvarnost