RECEPT ZA SVETOSAVSKE PERECE: Običaj je da se ovo jelo pravi za Savidan
Sutra, 27. januara obeležava se Savindan, praznik posvećen Svetom Savi.
Foto: Shutterstock
Prema predanju, Sveti Savo je učinio puno za srpski narod, naučio ih je kako da rade određene poslove, istraju u veri, a prema jednoj legendi i kako lakše da melju pšenicu. Zbog toga od davnina postoji jedan stari i radostan običaj u znak zahvalnosti Svetom Savi, koji se još zadržao u nekim delovima Srbije - to je spremanje svetosavskih pereca.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 300 g oštrog brašna
- 40 g kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml toplog mleka (menja se sa vodom kada pada na post)
- 300 ml tople vode
- 100 ml ulja
- Za premazivanje: 1 jaje
- Za slani preliv: 3 kasike mekog brašna, 1 kašika soli, po potrebi hladna voda
Priprema:
Dve kašike mekog brašna sipajte u toplo mleko, pa dodajte malo šećera i kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne nadođe. Pomešajte brašno ulje, so i dodajte kvasac, pa umesite testo rukom, ali tako da se ne lepi i da ne bude previše tvrdo. Mesite ga i dodajte brašno po potrebi. Ostavite testo da odstoji oko 30 minuta i da nadođe, prekrijte posudu krpom kako bi bolje nadošlo.
Od dobijenog testa pravite male kuglice, pa ih prstima oblikujte u dug štapić. Smotajte u oblik perece. Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Poređajte perece po plehu i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Zato vreme napravite slani preliv - pomešajte so i brašno, pa postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte dok ne razbijete grudvice. Trebalo bi da dobijete gustinu poput smese za palačinke.
Umutite jaje i premažite perece, pa ih ubacite da se peku. Kada perece dobiju zlatnu boju, po njima sipajte slani preliv, na svaku po malo, pa vratite da se peku još 5 minuta da se slani preliv osuši. Prijatno!
Kada se Savindan obeležava u sredu ili petak, onda se na ovaj praznik posti i spremaju se posne perece.
(sensa)
Preporučujemo
FANTASTIČNO SLANO PECIVO SA ZAČINIMA: Preporučujemo ga za sve prilike
21. 01. 2025. u 07:00Novosti online
POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše
23. 12. 2024. u 07:00Novosti online
POLjSKE PIROŠKE: Punjene sirom i krompirom, a kuvaju se
19. 12. 2024. u 13:00Novosti online
RECEPT ZA DOMAĆE LEPINjE SA SUSAMOM: Napravite ih sami po ovom receptu
14. 12. 2024. u 07:00
UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
ODBRUSILA CARINIKU: Gocu na granici nazvali Rašinom mamom
PEVAČICA bez dlake na jeziku govori o odnosu sa suprugom Rašom Novakovićem, uvek se sa šalom osvrćući na razliku u godinama koja je mnogima bila glavna tema na početku njihovog zabavljanja.
31. 10. 2025. u 18:35
Komentari (0)