TURSKE PITICE SA SIROM I ČERI PARADAJZOM: Mekano testo puno ukusnog fila
Turske pitice sa sirom i čeri paradajzom su idealne za užinu ili doručak.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za fil:
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 150 g mocarela sira, narendanog
- 20 g peršuna, iseckanog
- 5 komada čeri paradajza
- 1 kašičica kima
Za testo:
- 125 ml mlake vode
- 125 ml mlakog mleka
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike jogurta
- 3 kašičice putera sobne temperature
- 1⁄2 kašičice soli
- 400 g višenamenskog brašna
- 1 belance (žumance ostavite za mazanje)
Priprema:
Za ove pite prvo izmrvite feta sir u velikoj činiji i nastavite da dodajete rendanu mocarelu i seckani svež peršun. Isecite čeri paradajz na pola i sitno iseckajte, pa dodajte u činiju sa semenkama crnog kima. Sve dobro izmešajte i ostaviti na stranu.
Napravite testo tako što ćete u velikoj staklenoj posudi da pomešate vodu, mleko i šećer. Zagrejte da bude mlako. U mlaku smesu sipaujte suvi kvasac i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Nemojte mešati kvasac sa smesom, sačekajte dok se ne aktivira.
Kada se kvasac aktivira, dodajte omekšali puter na sobnoj temperaturi, jogurt, so i belance. Dobro promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i mesite testo oko 5 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 45 minuta, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, podelite ga na kuglice veličine breskve i ostavite ih pokrivene da odmaraju još 20 minuta. Koristeći prste ili dno čaše, poravnajte kuglice testa i napravite udubljenje u sredini. Po želji nožem napravite rezove oko ivica testa.
Udubljenje napunite pripremljenim filom od sira, lagano umutite rezervisano žumance i premažite njime ivice testa. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190°S oko 15-20 minuta. Izvadite pitice iz rerne i lagano premažite strane puterom. Ostavite da odstoje poklopljene oko 5 minuta.
(stvarukusa)
Preporučujemo
 
                    
                    POSNA KROMPIRUŠA SA GOTOVIM KORAMA: Izdašna i idealna u svako doba dana (VIDEO)
09. 12. 2024. u 11:37
 
                    
                    PITA SA SIROM I KROMPIROM: Spremite je na ovaj način i uživaćete u ukusu
07. 12. 2024. u 07:00
 
                    
                    UKRAJINSKI VOJNICI U KLANICI POKROVSKA: "U gradu je pravi pakao, Rusi doveli sve snage koje mogu"
RUSKA pešadija prodrla je u gradske granice jednog od glavnih strateških ciljeva predsednika Rusije Vladimira Putina, preteći da ga opkoli. Ukrajinske specijalne snage uključile su se u borbe u urbanom području.
29. 10. 2025. u 17:43
 
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
 
                    
                    Udala se za 25 leta starijeg čobanina, doživela šok kad je umro
Marsel Amfu je čitav svoj život živeo jednostavno. Njegova kuća nije imala ni struje ni vode. To mu je omogućilo da uštedi ogromne sume novca.
28. 10. 2025. u 21:37
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Komentari (0)