TURSKE PITICE SA SIROM I ČERI PARADAJZOM: Mekano testo puno ukusnog fila
Turske pitice sa sirom i čeri paradajzom su idealne za užinu ili doručak.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za fil:
- 200 g feta sira, izmrvljenog
- 150 g mocarela sira, narendanog
- 20 g peršuna, iseckanog
- 5 komada čeri paradajza
- 1 kašičica kima
Za testo:
- 125 ml mlake vode
- 125 ml mlakog mleka
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike jogurta
- 3 kašičice putera sobne temperature
- 1⁄2 kašičice soli
- 400 g višenamenskog brašna
- 1 belance (žumance ostavite za mazanje)
Priprema:
Za ove pite prvo izmrvite feta sir u velikoj činiji i nastavite da dodajete rendanu mocarelu i seckani svež peršun. Isecite čeri paradajz na pola i sitno iseckajte, pa dodajte u činiju sa semenkama crnog kima. Sve dobro izmešajte i ostaviti na stranu.
Napravite testo tako što ćete u velikoj staklenoj posudi da pomešate vodu, mleko i šećer. Zagrejte da bude mlako. U mlaku smesu sipaujte suvi kvasac i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Nemojte mešati kvasac sa smesom, sačekajte dok se ne aktivira.
Kada se kvasac aktivira, dodajte omekšali puter na sobnoj temperaturi, jogurt, so i belance. Dobro promešajte. Zatim postepeno dodajte brašno i mesite testo oko 5 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 45 minuta, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, podelite ga na kuglice veličine breskve i ostavite ih pokrivene da odmaraju još 20 minuta. Koristeći prste ili dno čaše, poravnajte kuglice testa i napravite udubljenje u sredini. Po želji nožem napravite rezove oko ivica testa.
Udubljenje napunite pripremljenim filom od sira, lagano umutite rezervisano žumance i premažite njime ivice testa. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190°S oko 15-20 minuta. Izvadite pitice iz rerne i lagano premažite strane puterom. Ostavite da odstoje poklopljene oko 5 minuta.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POSNA KROMPIRUŠA SA GOTOVIM KORAMA: Izdašna i idealna u svako doba dana (VIDEO)
09. 12. 2024. u 11:37

PITA SA SIROM I KROMPIROM: Spremite je na ovaj način i uživaćete u ukusu
07. 12. 2024. u 07:00

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO KRAJ: Kome je pripao dvorac u Beču? Razveli se Toni i Dragana
PEVAČICA Dragana Mirković i biznismen Toni Bijelić zvanično su se razveli nakon 25 godina brak.
30. 04. 2025. u 12:32
Komentari (0)