TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA: Recept za najbolju vrstu pite koja se slaže u slojevima i prosto topi u ustima

Novosti online

14. 08. 2023. u 10:00

Donosimo vam recept za najbolju gibanicu, toliko je ukusna, prste da poližete!

ТРАДИЦИОНАЛНА СРПСКА ГИБАНИЦА: Рецепт за најбољу врсту пите која се слаже у слојевима и просто топи у устима

Foto:Jutjub/Printskrin

Srpska gibanica je vrsta pite koja se slaže u slojevima, nadev je od sira, a zaliva se mešavinom jogurta, jaja, ulja, vode i soli. Poslužuje se u svim mogućim prilikama, od doručka i večere, preko predjela na raznim slavljima, pa čak i piknika.

Sir koji se koristi je tvrdi stari kravlji sir, jer je on mastan i slan i samim tim je pita ukusnija i lepša. Navikli smo nekako na sitni sir, ali vam stvarno preporučujemo da napravite sa starim. Odlična je i sa feta sirom ukoliko ne nađete stari kravlji.

  • 1 kg kora za pite
  • 500 g starog slanog sira
  • 2 kašičice soli
  • 200 ml ulja
  • 8 celih jaja
  • 200 ml vode
  • 500 ml jogurta

PRIPREMA:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na šest delova. Podeliti sir na pet delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!