BOLJI NEGO IZ PEKARE: Recept za domaće đevreke

Новости онлине

13. 05. 2025. u 19:00

UKOLIKO ste ljubitelj domaćih peciva, isprobajte i ovaj recept za najbolji đevrek.

БОЉИ НЕГО ИЗ ПЕКАРЕ: Рецепт за домаће ђевреке

Foto: Shutterstock

Đevrek koji je popularan i pravi se u raznim varijantama sigurno će da oduševi vaše ukućane, a možete da ga korsitite uz svaki glavni obrok ili kao užinu. Posuto makom, susamom ili semenkama po vašoj želji savršeno krcka. Ako volite peciva, možda ćete želeti da napravite i đevrek kifle. Evo i kako se pravi domaći đevrek!

Sastojci:

160 g hlebnog brašna
1/4 kašičice aktivnog suvog kvasca
Za testo:
1 kašičica aktivnog suvog kvasca
30 g meda
670 g hlebnog brašna
125 g plus 2 kašike integralnog pšeničnog brašna
1 kašika soli
1 kašika sode bikarbone
Mak, susam i krupna morska so, za posipanje

Recept za domaće đevreke:

U srednjoj posudi drvenom kašikom, pomešajte brašno za hleb sa kvascem i 120 ml mlake vode dok se ne sjedini. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider preko noći. Kukom za testo na mikseru mešajte kvasac i med sa 200 ml mlake vode.

Dodajte brašno za hleb, integralno pšenično brašno i so i mutite na srednjoj brzini dok se ne formira glatko, čvrsto testo, 5 do 7 minuta. Prebacite testo na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite 1 minut.

Od testa formirajte loptu i prebacite u veliku, nauljenu činiju. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji na mestu bez promaje, dok se ne udvostruči zapremina, oko 1 sat.

Foto Shutterstock

 

Obložite pleh papirom za pečenje i premažite uljem. Podelite testo na 12 delova i formirajte čvrste loptice. Prebacite ih u pleh za pečenje. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Da biste formirali đevreke, gurnite prst u sredinu svake lopte da napravite veću rupu. Vratite ih u pleh, poklopite i ostavite da odstoje oko 1 sat. Ubacite 1 đevrek u posudu sa hladnom vodom. Ako pluta, đevreci su dovoljno narasli.

Zagrejte rernu na 250° i postavite rešetke u donju i srednju trećinu. Obložite 1 pleh čistim, blago navlaženim kuhinjskim peškirom, a 2 pleha obložite papirom za pečenje i poprskajte papir uljem. Stavite 2 velika, duboka lonca vode da proključaju. Dodajte 1/2 kašike sode bikarbone u svaki lonac.

Dodajte 2 ili 3 đevreka u svaki lonac (đevreci će nabubriti u vodi) i dinstajte 1 1/2 minut. Okrenite đevreke i dinstajte još 1 1/2 minut. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite đevreke na pleh obložen kuhinjskim peškirom da se ocede.

Pre nego što se osuše, obilno pospite đevreke susamom, a zatim ih odmah prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite sa preostalim pecivom.

Pecite đevreke 18 do 20 minuta, pomerajući tepsije odozgo prema dole i napred nazad do pola, dok ne porumene. Ostavite da se malo ohlade, a zatim servirajte.

(Strav ukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TO JE JEDINI TIM U EVROPI KOJI IMA...: Turski stručnjak otvorio dušu o stanju u grčkom klubu