STARINSKI RECEPT ZA NADLACKE: Za doručak, večeru, slane, ili slatke - poslastica sačuvana od zaborava
Ako ste odrasli u Vojvodini, onda ste verovatno čuli za nadlacke.

Foto: Shutterstock
Naše bake kojima su komšinice bile Slovakinje, naročito one iz Srema, prenele recept za nadlacke, često su ih spremale, na opštu radost cele kuće. U različitim varijantama i pod nešto drugačijim nazivima javljaju se i u češkoj, mađarskoj, austrijskoj i nemačkoj kuhinji. Kiselo testo kuva se na pari, vazdušasto je, mekano i nema tog gurmana koji može da im odoli.
Sastojci:
- Brašno po potrebi
- Voda 1 l
- Mleko 1 dl
- Kvasac 2 kockice
- Šećer 2 kašike
- Jaje 1
- So 1 kašičica
Priprema:
Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kad poraste, razvaljajte oklagijom i rastanjite. Potom modlom ili čašom napravite kružne oblike, kao za krofne. I njih treba malo ostaviti da se "odmore". Nakon toga ih poređajte u šerpu ili duboki tiganj koji prethodno treba premazati mašću ili uljem. Dodajte vode tek toliko da ih pokrije. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. E, a tu je najveća caka... Važno je da se poklopac nikako ne otvara tokom kuvanja, savetuju domaćice. Zato je najbolje odabrati providan, kako biste imali uvid u ono što se dešava. Nema tu jačine vatre, okretanja, provirivanja... Jednostavno, loptice treba da zacvrče ili zamirišu, tad ćete znati da su gotove. Obično im treba dvadesetak minuta na tihoj vatri. Kada se skuvaju, sklonite ih sa šporeta, ali ne skidajte poklopac odmah, da testo ne bi "palo" i da umesto loptica ne biste dobili leteće tanjire.
Najlepša i najoriginalnija je slatka varijanta. Uvaljajte nadlacke u mleveni mak, na kojem ne treba da štedite ako želite neodoljivu poslasticu. Možete dodati i šećer. Nekad se posipaju i mlevenim orasima. Ako više volite slano, onda preko njih narendajte sir dok su još tople. Danas postoje i moderniji "modeli", sa raznim kremovima, namazima, čak i sa mesom, pa pustite mašti na volju.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TROUGLASTI ČUPAVCI: Izdašni, sočni i mirišljavi kolači koje svi vole (VIDEO)
29. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

ŠPANIJA PROGLASILA VANREDNO STANjE
MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Španije proglasilo je vanredno stanje nakon današnjeg nestanka struje.
28. 04. 2025. u 21:32

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

ZVANIČNO - RAZVELA SE GAGA: Proces dug 13 meseci, PROMENILA prezime, a Toni ima novu devojku i to milionerku
PAPIRI za razvod pevačice Dragane Mirković i Tonija Bijelića su potpisani, a brakorazvodni postupak je okončan posle nešto više od godinu dana.
29. 04. 2025. u 14:20 >> 14:21
Komentari (0)