STARINSKI RECEPT ZA NADLACKE: Za doručak, večeru, slane, ili slatke - poslastica sačuvana od zaborava
Ako ste odrasli u Vojvodini, onda ste verovatno čuli za nadlacke.

Foto: Shutterstock
Naše bake kojima su komšinice bile Slovakinje, naročito one iz Srema, prenele recept za nadlacke, često su ih spremale, na opštu radost cele kuće. U različitim varijantama i pod nešto drugačijim nazivima javljaju se i u češkoj, mađarskoj, austrijskoj i nemačkoj kuhinji. Kiselo testo kuva se na pari, vazdušasto je, mekano i nema tog gurmana koji može da im odoli.
Sastojci:
- Brašno po potrebi
- Voda 1 l
- Mleko 1 dl
- Kvasac 2 kockice
- Šećer 2 kašike
- Jaje 1
- So 1 kašičica
Priprema:
Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kad poraste, razvaljajte oklagijom i rastanjite. Potom modlom ili čašom napravite kružne oblike, kao za krofne. I njih treba malo ostaviti da se "odmore". Nakon toga ih poređajte u šerpu ili duboki tiganj koji prethodno treba premazati mašću ili uljem. Dodajte vode tek toliko da ih pokrije. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari. E, a tu je najveća caka... Važno je da se poklopac nikako ne otvara tokom kuvanja, savetuju domaćice. Zato je najbolje odabrati providan, kako biste imali uvid u ono što se dešava. Nema tu jačine vatre, okretanja, provirivanja... Jednostavno, loptice treba da zacvrče ili zamirišu, tad ćete znati da su gotove. Obično im treba dvadesetak minuta na tihoj vatri. Kada se skuvaju, sklonite ih sa šporeta, ali ne skidajte poklopac odmah, da testo ne bi "palo" i da umesto loptica ne biste dobili leteće tanjire.
Najlepša i najoriginalnija je slatka varijanta. Uvaljajte nadlacke u mleveni mak, na kojem ne treba da štedite ako želite neodoljivu poslasticu. Možete dodati i šećer. Nekad se posipaju i mlevenim orasima. Ako više volite slano, onda preko njih narendajte sir dok su još tople. Danas postoje i moderniji "modeli", sa raznim kremovima, namazima, čak i sa mesom, pa pustite mašti na volju.
(superrecepti)
Preporučujemo

TROUGLASTI ČUPAVCI: Izdašni, sočni i mirišljavi kolači koje svi vole (VIDEO)
29. 03. 2025. u 16:00

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

OVA MAJKA JE POSEBNA: Razlog su njena deca, a evo i zašto (VIDEO)
ONI su Ilija, Jovana i Vasilije Hadži-Purić, polaznici Centra za talente "Nikola Tesla".
10. 09. 2025. u 12:13 >> 20:43

OVO JE DETALjAN SPISAK NAMIRNICA KOJIMA ĆE PASTI CENA: Nove ekonomske mere važne za građane
PRESEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče prilikom izlaganja o smanjenju marži na kućnu hemiju i prehrambene proizvode, a u okviru predstavljanja novih ekonomskih mera za građane, da sniženje koje će uslediti kao posledica ograničenja trgovačkih marži obuhvata 3000 proizvoda iz 23 grupe.
25. 08. 2025. u 13:15

UŽAS - DA SE PREVRNE ŽELUDAC: Upali gde proizvode krofne namenjene CG primorju - zatekli su HOROR scene (VIDEO)
Krofne su za mnoge jedna od najpoznatijih i najomiljenijih poslastica na svetu, ali posle gledanja snimka koji nam stiže iz Crne Gore pitanje je kako ćete ubuduće gledati na one kupovne.
13. 09. 2025. u 17:03 >> 17:10
Komentari (0)