DŽEM OD KAJSIJA: Starinski recept koji uspeva svima
Vreme je da pravimo džemove. Iskoristite svaku voćku, napravite džem u kojem ćete uživati. Ovaj recept za džem od kajsija je bez konzervansa.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
- 2 kg šećera (najviše)
Priprema:
Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.
Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.
Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore.
Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.
Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.
Preporučujemo
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)