OVAKO SE ISPRAVNO SPREMA TURŠIJA: Da li ste znali za ovaj recept koji je star hiljadama godina

Novosti Onlajn

26. 09. 2023. u 11:58

KISELjENjE je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.

ОВАКО СЕ ИСПРАВНО СПРЕМА ТУРШИЈА: Да ли сте знали за овај рецепт који је стар хиљадама година

Foto N. Živadinović

Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.

Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.

Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.

Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Sastojci: 

2 kg karfiola

2 kg paprika
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu

Još:

10 l vode

500 g soli
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa

Priprema:

Povrće dobro operite i isecite po želji.

Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.

U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.

Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).

U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran.

Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.

Ostavite da stoji 20-30 dana.

BONUS VIDEO: NOĆNI BAZAR NA MALOJ PIJACI - U Zrenjaninu se okupio velikih broj malih proizvođača

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOMAĆI RATLUK OD LEŠNIKA: Videćete da je ukusniji nego kupovni