NOVI DETALJI ATENTATA NA FICA: Napadač podržavao Ukrajinu - želeo da se osveti slovačkom premijeru

Novosti online

23. 05. 2024. u 14:03

POTPREDSEDNIK Parlamenta Slovačke Ljuboš Blaga izjavio je da je atentator na premijera zemlje Roberta Fica, 71-godišnji Juraj Cintula, proukrajinski orijentisan i optužio je liberalne američke medije za širenje dezinformacija kako bi prikrili ovu činjenicu.

НОВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА НА ФИЦА: Нападач подржавао Украјину - желео да се освети словачком премијеру

Foto Tanjug/AP

- List ‘SME’ optužio je ruske medije da su počeli dezinformacionu kampanju u vezi sa atentatom na Fica. Zapravo, dezinformacije šire američki liberalni mediji. ‘SME’ u današnjem članku skreće pažnju da Rusi Cintulu nazivaju proukrajinskim. Ali u tome su potpuno u pravu. Bio je proukrajinski orijentisan - napisao je Blaga na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, Cintula je na jednom od antivladinih mitinga uzvikivao: „Živela Ukrajina“ i psovke na račun slovačke Vlade.

- Američki liberalni mediji pokušavaju da sakriju da je napadač i potencijalni terorista Cintula politički fanatik iz njihovog sopstvenog tabora, proukrajinski, antitrampovski i progresivistički orijentisan - dodao je Blaga.

On je istakao da američkim liberalima ne odgovara to što političko nasilje stvaraju njihovi liberalni aktivisti.

Detalji atentata na Fica

Pored toga, slovački portal „Pravda“ objavio je detalje atentata na Fica.

Prema članku, Cintula nikoga nije uputio u svoje planove, a napad je isplanirao dva dana pre izvršenja atentata.

- Njegov cilj bila je osveta i on ponavlja da nije želeo nikoga da ubije, već samo da ‘naškodi zdravlju’ premijera Roberta Fica kako ne bi više mogao da obavlja tu funkciju. Napad je planirao dva dana i pripremio je dva šaržera municije - piše portal, pozivajući se na dokumenta suda, koji je ranije odobrio Cintulino hapšenje.

Prema podacima portala, Cintula je izjavio da bi želeo da se izvini svom premijeru.

„Pravda“ takođe ističe da optuženi za napad na Fica nikome nije govorio o svojim planovima i da je, navodno, pucao tako da ne povredi nikoga, izuzev premijera.

Podsetimo, slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi nakon sednice Vlade 15. maja, koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara severoistočno od Bratislave. Fico je odmah hospitalizovan u bolnici u Banskoj Bistrici i posle višečasovne operacije na 24 sata je uveden u stanje veštačke kome.

Na Fica je pucano kada je posle sednice izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. Napadač Juraj Cintula odmah je uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica za krivično delo pokušaj ubistva iz političkih razloga.

Trenutno stanje slovačkog premijera ostaje stabilno, izjavio je vicepremijer i ministar odbrane republike Robert Kalinjak.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!