NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DONETA ODLUKA O ASANŽU: Osnivač Vikiliksa ima pravo da uloži žalbu na izručenje Americi

Tanjug

20. 05. 2024. u 13:55

VIŠI sud u Londonu danas je odobrio osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD, prenosi Rojters.

ДОНЕТА ОДЛУКА О АСАНЖУ: Оснивач Викиликса има право да уложи жалбу на изручење Америци

Foto: Profimedia

Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, ali su njegovi advokati poručili da ne bi trebalo da bude izručen SAD, koje ga sumnjiče za masovno curenje tajnih dokumenata, što bi potencijalno ugrozilo njegovo pravo na slobodu govora.

Dvoje sudija treba da se izjasne da li su zadovoljne uveravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na Prvi amandman američkog Ustava kojim se garantuje sloboda govora dok mu se sudi za špijuniranje, preneo je Rojters.

Asanžov pravni tim kaže da bi on mogao biti u avionu za SAD u roku od 24 sata nakon što sudije donesu odluku, ali i da bi mogao da bude pušten iz zatvora, ili da se opet nađe u njemu dok traje pravna bitka.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo da prihvate uveravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da traži da se osloni na prava i da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje.

- Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija - rekao je Ficdžerald pred sudom.

Na suđenju se pojavila Asanžova supruga Stela sa njegovim bratom i ocem, ali se Asanž nije pojavio iz zdravstvenih razloga, rekao je Ficdžerald.

Demonstranti su se u rano jutros okupili ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajući "Sloboda za Džulijana Asanža".

Na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu piše "Pusti ga, Džo".

Vikiliks je objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega američko tužilaštvo Asanža tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice u svetu ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albaniz, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video-snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko Vikiliksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu.

U oktobru 2010. godine Vikiliks je objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju.

Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i zatražio je politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osuđen na 50 nedelja zatvora od strane britanskog suda zbog kršenja kaucije.

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT: Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)