NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

POGINUO PREDSEDNIK IRANA: Raisijev helikopter nije imao uključene transpondere, formirana komisija; Vašington izjavio saučešće; (VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2024. u 06:48 >> 20:36

PREDSEDNIK Irana, Ebrahim Raisi poginuo je u nesreći nakon što se juče srušio helikopter u kome je putovao sa svojom delegacijom. Strahuje se da su svi putnici u helikopteru, poginuli pri padu letelice. Osim Raisija, stradao je i ministar spoljnih poslova Hosein Amira Abdolahijan, i još nekoliko zvaničnika.

ПОГИНУО ПРЕДСЕДНИК ИРАНА: Раисијев хеликоптер није имао укључене транспондере, формирана комисија; Вашингтон изјавио саучешће;   (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Rezime - Evo nekih od glavnih dešavanja tokom proteklog dana:

- Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, imenovao je potpredsednika Mohameda Mokhbera da preuzme privremene dužnosti nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija;

- Nekoliko svetskih lidera, uključujući egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija, predsednika Kine Si Đinpinga, predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izrazili su saučešće;
- Sirija i Liban proglasili trodnevnu žalost nakon fatalnog pada helikoptera Hezbolah je izdao saopštenje u kojem izražava "najdublje saučešće" iranskom vrhovnom vođi Aliju Hamneiju i iranskom narodu;
- Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izrazio je saučešće zbog Raisijeve smrti.

 

Amerika uputila saučešće narodu Irana

Sjedinjene Američke Države danas su uputile "zvanično saučešće" Iranu povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih visokih iranskih zvaničnika stradalim u padu helikoptera, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Foto Shutterstock

-Dok Iran bira novog predsednika, ponovo potvrđujemo našu podršku iranskom narodu i njegovoj borbi za ljudska prava i osnovne slobode, navodi se u poruci portparola Stejt departmenta Metjua Milera, prenosi Rojters.

 

Vanredni predsednički izbori biće održani 28. juna

Vanredni izbori za predsednika Irana biće održani 28. juna, najavio je danas Mohsen Eslami, predsednik iranskog izbornog štaba.

-Četrnaesti predsednički izbori u Iranu biće održani 28. juna, rekao je Eslami, a prenosi novinska agencija Irans Mehr.

Dodao je da je od Saveta staratelja zatraženo da započne registraciju predsedničkih kandidata pre 28. maja.

SAD nisu umešane u pad helikoptera iranskog predsednika

Sjedinjene Američke Države ni na koji način nisu umešane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi, izjavio je na brifingu šef Pentagona Lojd Ostin.

Tanjug

Sahrana Raisija u Mešhedu

Predsednik Irana Ibrahim Raisi biće sahranjen 23. maja u gradu Mešhedu, njegovom rodnom gradu, saopštio je potpredsednik zemlje Mohsen Mansuri.

-Tela će biti prevezena u sveti grad Mešhed, gde će se održati ceremonija ispraćaja i sahrana, rekao je Mansuri.

On je napomenuo da će se ceremonija održati u mauzoleju imama Reze u Mešhedu.


Formirana komisija za istragu

Šef Generalštaba iranskih Oružanih snaga Muhamed Bageri imenovao je komisiju koja će se baviti istragom pada helikoptera sa predsednikom Ibrahimom Raisijem, prenosi Tasnim.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Kako je precizirano, Bageri je naložio komisiji da „istraži razmere i uzroke pada predsedničkog helikoptera“.

Komisija je već stigla na mesto katastrofe.

Raisijev helikopter nije imao signalni sistem

Helikopter u kojem su se nalazili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan nije posedovao signalni sistem ili nije bio uključen, saopštio je danas turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu.

On je novinarima rekao da je Iran spada u tursku oblast odgovornosti za reagovanje u vanrednim situacijama, zbog čega su turske vlasti proverile da li postoji signal nakon izveštaja o padu letelice.

-Ali nažalost, (mislimo) da je najverovatnije signalni sistem bio isključen ili da helikopter nije imao taj sistem, jer bi u suprotnom signali bili primećeni, ocenio je Uraloglu.

Sumnja se da je ovo uzrok pada helikoptera, čeka se istraga

Helikopter u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi srušio se na severozapadu zemlje usled loših vremenskih uslova, izjavio je iranski ambasador u Belorusiji Alireza Sanej.

Opširnije čitajte klikom OVDE.

Proglašeni dani žalosti u Siriji i Libanu

Sirija se pridružila Libanu u najavi trodnevne nacionalne žalosti nakon smrti iranskog predsednika i ministra spoljnih poslova.

Iran uživa uticaj u obe zemlje, podržavajući Hezbolah u Libanu i podržavajući sirijsku vladu i vojsku da ostanu na vlasti tokom više od decenije rata.

Borelj izrazio saučešće

Žozep Borelj, visoki predstavnik bloka za spoljnu politiku i bezbednost, izrazio je saučešće zbog smrti Raisija, Amirabdolahijana i drugih zvaničnika umešanih u „tragičnu” nesreću helikoptera.

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

- EU izražava saosećanje sa porodicama svih žrtava i pogođenim iranskim građanima - naveo je on u saopštenju.

Poslednji snimak Raisija pre smrti

Iranski predsednik Ebrahim Raisi snimljen je nekoliko trenutaka pre pada helikoptera u blizini granice sa Azerbejdžanom u kojem je izgubio život.

Viđen je kako gleda kroz prozor aviona, koji je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan u blizini Jolfe, oko 900 kilometara severozapadno od Teherana kada se srušio.

Imenovan novi ministar spoljnih poslova

Iranska vlada imenovala je danas zamenika ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova nakon što je šef diplomatije Irana Hosein Abdolahijan poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa predsednikom Ebrahimom Raisijem, prenosi Rojters.

Kremlj: Iran nije tražio pomoć Rusije 

Iranska  strana za sada nije tražila pomoć Rusije u istrazi pada helikoptera iranskog predsednika Ibrahima Raisija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Više informacija o ovoj vesti čitajte klikom OVDE.

Hamnei doneo odluku

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokhber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsedničkih izbora. Opširnije čitajte OVDE.

Vanredna sednica u Iranu

Tri ogranka iranske vlasti, izvršna, zakonodavna i sudska, održali su danas vanrednu sednicu na kojoj je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber predstavljao izvršnu vlast nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska državna televizija.

Opširnije čitajte OVDE.

Poznat datum sahrane

Sahrana iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje biće održana 21. maja u Tabrizu, saopštile su iranske vlasti.

Pojavio se još jedan snimak

Iranska državna televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako spasilačke ekipe na nosilima nose telo prekriveno ćebetom, a sada su objavili snimak na kojem novinar iranske državne agencije stoji kraj olupine.

Oglasili se brojni zvaničnici nakon smrti Raisija

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije o padu helikoptera predsednika Raisija izjavilo je:

- To je gubitak ne samo za iranski narod... Pravi prijatelji Belorusije su preminuli.

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani je rekao:

- Izražavamo najdublje saučešće iranskom lideru Sajidu Aliju Hamneiju, narodu i vladi Irana.

Ovim povodom se oglasio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ali i predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

RUSKI EKSPERT OTKRIVA: Ovo su mogući uzroci pada helikoptera iranskog predsednika

NESREĆA u kojoj je poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi mogla je da se dogodi zbog tehničkog kvara ili ljudskog faktora, rekao je za RIA Novosti vazduhoplovni ekspert Vladimir Šabrin. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

KO JE MOHAMAD MOKHBER? Očekuje se da će on biti predsednik Irana, bio je desna ruka Raisija

POTPREDSEDNIK Irana Mohamed Mokhber trebalo bi da postane privremeni predsednik Irana nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija.

Mokhber bi trebalo da pomogne u organizaciji predsedničkih izbora, koji bi trebalo da se održe u roku od 50 dana od smrti predsednika.

Mediji pišu da je rođen 1. septembra 1955. godine. Mokhber, kao i Raisi, smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mokhber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika.

Ekspert o smrti Raisija, i posledicama koje bi mogla imati po Iran

SMRT iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove delegacije može da uspori proces koji je Raisi započeo da smanji tenzije u odnosima sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, ali ne treba očekivati radikalne promene u spoljnoj politici Teherana, rekao je Andrej Baklanov, profesor Departmana za spoljne poslove Regionalne studije Fakulteta svetske ekonomije i međunarodnih poslova Visoke ekonomske škole, za RIA Novosti. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Snimak izvlačenja tela iranskog predsednika

Iranski mediji objavili su video evakuacije tela jednog od poginulih članova predsedničke delegacije. Snimak pogledajte KLIKOM OVDE!

Ko je sve poginuo sa Raisijem?

NEKOLIKO visokih iranskih zvaničnika je takođe poginulo zajedno sa predsednikom te zemlje Ebrahimom Raisijem u padu helikoptera u šumi Dizmar, koja se nalazi između gradova Varzakan i Jolfa u provinciji Istočni Azerbejdžan.

Kako javljaju mediji, među njima su:

  • ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian
  • Guverner Istočnog Azerbejdžana Malek Rahmati
  • Predstavnik iranskog vrhovnog lidera u Istočnom Azerbejdžanu Mohameda Ali Ale-Hašema
  • Šef predsedničke garde Mehdi Musavi
  • Pilot, kopilot i posada helikoptera

Ovo je žena iranskog predsednika

Raisi je bio oženjen Džamilom Alamolhodom od 1983. godine, profesorkom na Univerzitetu u Teheranu, sa kojom ima dve ćerke koje su završile fakultete.

Džamila je rođena 1965. godine u Mašhadu, a doktorske studije filozofije je završila 2001. godine.  Bila je prva dama Irana od 2021. godine., Njegov tast je ajatolah Ahmad Alamolhoda, imam u Mašhadu.

Ko će doći na mesto predsednika Irana?

Kako je predviđeno iranskim zakonodavstvom, prvi potpredsednik Irana Mohammad Mokhber preuzeće funkciju vršioca dužnosti predsednika na 50 dana do održavanja izbora.

Saučešće ruske ambasade

Ruska ambasada u Teheranu izrazila je „veliku tugu” zbog smrti predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i drugih iranskih zvaničnika u padu helikoptera.

"Izražavamo naše iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava, celom iranskom narodu i vladi. Želimo vam strpljenje i mentalnu snagu u prevazilaženju ove najteže tragedije", navodi se u saopštenju ambasade.

U znak solidarnosti sa Iranom, ruska zastava na ambasadi biće spuštena na pola koplja, dodaje se.

Belorusija oplakuje gubitak predsednika Irana

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je saučešće povodom smrti iranskog predsednika, priznajući gubitak ne samo za iransko društvo, već i za Minsk, koji je izgubio prijatelja.

Oglasio se Hamas

Palestinska grupa kaže da deli "bol i tugu" iranskog naroda nakon smrti Raisija i drugih zvaničnika, izražavajući "punu solidarnost" sa Iranom.

Hamas je dodao da pokojni iranski zvaničnici imaju istoriju "časnih stavova" u znak podrške palestinskom narodu i otporu Izraelu, uključujući napore da se zaustavi rat u Gazi koji je u toku.

- Uvereni smo da će Islamska Republika Iran prevazići posledice ovog velikog gubitka; bratski iranski narod ima institucije koje mogu da se izbore sa ovom teškom krizom - navodi se u saopštenju Hamasa.

Ko preuzima dužnost Raisija

Prvi potpredsednik Irana Mohamad Mokhber preuzeće funkciju vršioca dužnosti predsednika na 50 dana do održavanja izbora.

Maduro o smrti Raisija

Predsednik Venecuele Maduro šokiran je vestima o Raisijevoj smrti, smatra da je bio izvanredan čovek.

Iranska vlada će održati hitan sastanak

Iranska vlada održaće hitan sastanak zbog smrti predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana, javila je novinska agencija Tasnim.

POSLEDNjI SUSRET VUČIĆA I RAISIJA: Održao se 2022. godine u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslednji put sreo se sa nastradalim predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem u Njujorku 2022. godine.

- Nadam se da će ovaj slučaj biti ispitan, kao i da će iranski narod sačuvati stabilnost - poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada se saznalo da je nestao avion sa predsednikom Irana.

Foto: Predsedništvo

Prvi snimci pada helikoptera

Nakon što su iranski mediji i specijalne spasilačke jedinice saopštile kako su u helikopterskoj nesreći stradali predsednik države Ebrahim Raisi, šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan i ostatak delegacije, agencije u Iranu objavile su i prve fotografije i snimke s mesta nesreće.

Iranski potpredsednik Mohsen Mansuri potvrdio je izveštaje o smrti predsednika Irana Ebrahima Raisija, prilikom pada helikoptera u kojoj je predsednik te zemlje bio sa ministrom spoljnih poslova.

Mediji pišu da je predsednik Raisi mrtav

Iranski mediji tvrde da su iranski predsednik Ebrahim Raisi, star 63 godine, i ministar spoljnih poslova Hosein Amira Abdolahijan nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj provinciji Istočni Azerbejdžan poginuli.

Tela izgorela do neprepoznatljivosti

Iranski mediji citiraju izvor iz Iranske revolucionarne garde koji je rekao da su neka tela izgorela do neprepoznatljivosti.

Dron snimio olupinu helikopter

Na društvenim mrežama iranske državne novinske agencije IRNA objavljeni su snimci iz drona, koji je, kako navodi agencija, snimio olupinu helikoptera predsednika Raisija.

Lociran helikopter

Spasilački timovi pronašli su tokom noći mesto pada helikoptera.

Šef iranskog društva Crvenog polumeseca rekao je državnoj televiziji da situacija nije dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo