ČASOV JAR PADA ZA DVE NEDELJE? Ukrajinske snage vode očajničku borbu za ključni grad

Novosti online

06. 05. 2024. u 07:47

UKRAJINSKE snage vode očajničku borbu da zadrže kontrolnu nad ključnim gradom na istoku zemlje u Časovim Jarom, u Donjeckoj oblasti – dok Rusija intenzivira pokušaje da ostvari "simboličnu" vojnu pobedu u naredne dve nedelje, prenosi "Independent".

ЧАСОВ ЈАР ПАДА ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ? Украјинске снаге воде очајничку борбу за кључни град

Foto: Profimedia

Kako navodi britanski list, pomenuti "grad-tvrđava" nalazi se na uzvišenju, te bi u slučaju da ga zauzme, ruska vojska imalo mogućnost artiljerijskim sredstvima dejstvuje po važnim gradovima u DNR poput Kramatorska, Slavjanska, Konstantinovke i Družovke, koji se i dalje nalaze pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Autor teksta ocenjuje i da bi uspeh u Časovom Jaru, približio Rusiju postizanju jednog od često naglašavanih ciljeva – oslobođenju čitave Donjecke oblasti (DNR), te da su jurišni odredi ruske vojske dobro podržani radom tenkova, oklopnih transportera i vojnika na motociklima i "kvadovima", što podseća na filmove poput "Mad maksa".

Imajući sve ovo u vidu, jasno je da oslobađanje Časovog Jara neće biti samo "simbolična pobeda", već uspeh od taktičkog i operativnog značaja za ruske snage na ovom delu fronta.

(Rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije