RAT U UKRAJINI: Mediji tvrde - Ukrajinske oružane snage pripremaju napad na rusku teritoriju; Uništen dron iznad Belgorodske oblasti

Novosti online

06. 05. 2024. u 07:15 >> 22:33

RAT u Ukrajini 802. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Медији тврде - Украјинске оружане снаге припремају напад на руску територију; Уништен дрон изнад Белгородске области

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO na delu

Oko 21.20 sprečen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću dronova na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Dežurni PVO sistemi uništili su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti.

Mediji tvrde: Ukrajinci spremaju novi napad

„Kako saznaje RT, ukrajinske oružane snage pripremaju intenzivni napad na rusku teritoriju 7. maja od šest ujutro. Prema podacima izvora, očekuje se napad sa više od 50 dronova i desetinama raketa dugog dometa. Planiraju prvo da lansiraju dronove da bi potrošili resurse protivvazdušne odbrane, a zatim da postignu prethodno planirane ciljeve“, navodi se na Telegram kanalu RT-a.

Pojašnjava se da bi ovo mogao biti „prvi tako jak mogući napad iz Ukrajine“.

Sirski: Situacija je teška...

Situacija na krasnoarmejskom i kurahovskom pravcu u delu DNR koji kontroliše Ukrajina je teška, saopštio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

„Zbog teške situacije na istoku, dva dana sam bio u jedinicama koje su vodile odbrambene operacije na pokrovskom (Pokrovsk je ukrajinski naziv grada Krasnoarmejska) i kurahovskom pravcu“, napisao je on na Telegram kanalu.

Sirski je istakao da ruski borci svakodnevno napadaju ukrajinske položaje. Tvrdi i da ruska vojska ima brojčanu nadmoć u ljudstvu, naoružanju i vojnoj tehnici.

Prošle nedelje je zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Vadim Skibicki nazvao situaciju u Ukrajini teškom, kao prvih dana specijalne operacije, dodajući da bi se ona mogla i pogoršati.

Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala uspešna ofanzivna dejstva u zoni specijalne vojne operacije.

Makron: Francuska nije u ratu sa Rusijom...

Francuska nije u ratu sa Rusijom niti ruskim narodom, rekao je predsednik Emanuel Makron.

„Mi nismo u ratu sa Rusijom niti sa ruskim narodom, ne želimo da smenimo režim u Moskvi“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Parizu.

Podsetimo, Francuski predsednik je ranije izjavio da postoji mogućnost da NATO pošalje vojsku u Ukrajinu.

Produženje ratnog stanja i mobilizacije u Ukrajini

Na sajtu ukrajinskog parlamenta objavljeni su predlozi zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije u Ukrajini za još 90 dana.

Inicijator predloga zakona je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Dokumenti su u ponedeljak predati Radi.

Snažno dejstvo ruskog PVO

Ruski PVO sistemi su oko 14 časova uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO sistemi uništili su oko 13 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Jedinice grupe „Zapad“ oslobodile su naselje Kotljarovka u Harkovskoj oblasti. Tokom proteklog dana odbijena su tri kontranapada jurišnih grupa ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio do 120 vojnika, dva tenka, uključujući „leopard“, dve američke haubice M777, haubicu „msta B“ i tri samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“;

- Jedinice grupe „Jug“ zauzele su bolje položaje. Gubici ukrajinske vojske u protekla 24 časa iznose do 275 vojnika, oklopni transporter i šest automobila. Osim toga, tokom protivbaterijske borbe uništeni su samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, tri haubice M777, top M119, dva samohodna artiljerijska oruđa „krab“, haubica D-30, tri stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav“, „bukovel AD“ i kontrabaterijska radarska stanica proizvedena AN/TPKu-50;
- Jedinice grupe „Centar“ su oslobodile naselje Solovjovo u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe su odbile sedam kontranapada jurišnih grupa u DNR. Poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo, 20 automobila i haubica D-30.
Snage grupe „Istok“ zauzele su bolje položaje i porazile dve brigade u DNR. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 160 vojnika, dva tenka, tri vozila, haubica M198 i tri haubice D-30.
- Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su koncentrisanje ljudstva tri brigade u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Poginulo je i ranjeno do 40 ukrajinskih vojnika, a uništene su četiri haubice M777 haubica D-20 kalibra, haubica D-30 i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“.
- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su dva preduzeća za proizvodnju jurišnih bespilotnih letelica i uništile ljudstvo i vojnu tehniku u 122 regiona.
- PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskih snaga. Osim toga, uništene su 23 bespilotne letelice i sedam raketnih sistema američke proizvodnje „hajmars“.
Snage Crnomorske flote uništile su pet bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine na severozapadnoj obali Krima.
Sirski dva dana na prvoj liniji fronta

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski, posetio je liniju fronta, gde je neprijatelj koncentrisao glavne snage za ofanzivu.

"Zbog teške situacije na istoku, dva dana sam radio u jedinicama koje su vodile odbrambene operacije na pravcu Pokrovskog i Kurahiva, odnosno na pravcu glavnog napada neprijatelja.

Rusi munjevito napreduju: Oslobođeni Kotljarovka i Solovjovo

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je danas da su ruske snage oslobodile mesto Kotljarovka u Harkovskoj oblasti i mesto Solovjovo u DNR.

Solovjovo su zauzele jedinice grupacije "Centar", a Kotljarovku vojna grupa "Zapad". 

Ruske snage poslednjih dana napreduju na više pravaca. Juče je ministarstvo saopštilo da je oslobođeno Očeretino u DNR.

Riter Zelenskom: Neće biti tvog režima kad se rat završi

Po završetku specijalne operacije u Ukrajini, režim Vladimira Zelenskog će prestati da postoji, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za jutjub kanal "Dajalog vorks".

Putin izdao naređenje: Odgovor na provokativne izjave i pretnje zapadnih zvaničnika

Generalštab Rusije saopštio je danas da su, po naredbi predsednika Rusije Vladimira Putina, u cilju povećanja spremnosti ruskih nestrateških nuklearnih snaga, počele pripreme za velike vojne vežbe raketnih jedinica Južnog vojnog okruga uz učešće avijacije i flote.

Američki kongresmen: SAD bi mogle da pošalju vojsku u Ukrajinu

U slučaju pada Ukrajine, Sjedinjene Američke Države će možda morati da se umešaju u sukob angažovanjem svojih trupa, izjavio je lider demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakim Džefris u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“.

Šest osoba poginulo u Belgorodskoj oblasti, 35 povređeno

U Belgorodskoj oblasti u napadu dronova Oružanih snaga Ukrajine na dva vozila poginulo je 6 civila, a više od 30 je povređeno. Ovo je saopšteno na Telegram kanalu Operativnog štaba.

- U regionu Borisova, Oružane snage Ukrajine su koristile bespilotne letelice za napade na vozila Grupe kompanija Agro-Belogorje u kojima su bili zaposleni na farmi svinja.

Kasnije je guverner regiona Vjačeslav Gladkov najavio povećanje broja žrtava na 35 osoba, od kojih dvoje dece.

Alejnik:Ukrajina pokušava da prebaci oružje na teritoriju Belorusije radi napada

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da Ukrajina često vrši provokacije pokušajima transporta oružja i eksploziva na belorusku teritoriju, a koji mogu da se upotrebe i za terorističke akte u Rusiji.

Alejnik je za RIA Novosti rekao da je tokom ove i prošle godine zaustavljeno 40 kanala za transport oružja i eksploziva iz Ukrajine na teritoriju Belorusije i ocenio da je to zabrinjavajući podatak.

Dodao je da je Komitet za bezbednost Belorusije neutralisao 20 i priveo oko 30 diverzanata koji su prešli iz Ukrajine u Belorusiju i koji su pripremali teroristički akte.

Direktan sukob NATO i Rusije ako se pređe jedna od dve crvene linije

NATO može da rasporedi vojni kontingent od 100.000 vojnika za vojnu akciju protiv Rusije ako ta zemlja pređe jednu od dve crvene linije, piše u komentaru italijanska Republika.

Časov Jar pada za dve nedelje?

Ukrajinske snage vode očajničku borbu da zadrže kontrolnu nad ključnim gradom na istoku zemlje u Časovim Jarom, u Donjeckoj oblasti – dok Rusija intenzivira pokušaje da ostvari "simboličnu" vojnu pobedu u naredne dve nedelje, prenosi "Independent".

Ukrajinci ne odustaju od prelaska Dnjepra

Senator iz Hersonske oblasti Igor Kastjukevič izjavio je da su pokušaji ukrajinskih snaga da pređu Dnjepar karta u jednom pravcu.

- Ukrajinske oružane snage ne odustaju od pokušaja da pređu Dnjepar - rekao je senator za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ruska vojska vodi aktivnu odbranu leve obale, nanoseći precizne udare po vojnim ciljevima, koncentrisanju neprijateljske tehnike i artiljerije na desnoj obali.

Napad na elektroenergetsku mrežu u Sumiju, nema struje i u drugim gradovima

Ruske trupe su sinoć u Sumiju izvele udare na energetski sistem grada i skladište municije u oblasti istraživačkog instituta povezanog sa hemijskom proizvodnjom, rekao je za RIA Novosti guverner Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

Ukrajinski mediji su noću izvestili o nekoliko serija eksplozija u Sumiju, nakon čega je došlo do nestanka struje u regionalnom centru i nizu drugih gradova.

Lokalne vlasti su potvrdile da su gađani objekti energetske infrastrukture.

Problemi sa snabdevanjem strujom u Harkovu takođe su prijavljeni.

- Meštani ovo pripisuju udaru po energetskoj strukturi Sumija... Trenutno nema struje u Sumiju i većem delu Harkova - rekao je Lebedev.

Napad na termoelektranu Slavjanskaja

Ruske snage su iz višecevnog raketnog bacača "smerč" pucale na termoelektranu Slavjanskaja, javlja Unian.

Teritoriju elektrane pogodilo je pet raketa, rekao je zamenik načelnika vojne uprave grada Nikolajevke, gde se zapravo nalazi termoelektrana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom