NOVA STRATEGIJA UKRAJINE: Kako odabirom neočekivanih meta Kijev zadaje veliku glavobolju Putinu (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 05. 2024. u 21:35

UKRAJINA je počela da primenjuje novu strategiju u borbi protiv ruske invazije. Kako prenosi portal "Politico.eu", vlasti u Kijevu sve češćim napadima na rafinerije duboko unutar ruske teritorije smanjuju ruske zalihe benzina i dizela, što istovremeno dovodi do povećanja cena na tržištu unutar Ruske Federacije.

НОВА СТРАТЕГИЈА УКРАЈИНЕ: Како одабиром неочекиваних мета Кијев задаје велику главобољу Путину (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Talas ukrajinskih napada dronovima na rafinerije unutar Rusije doveo je do toga da Kremlj užurbano pokušava da se odbrani od udara unutar sopstvene teritorije dok istovremeno vodi rat protiv susedne zemlje. Ovi napadi su ujedno postigli i nezamislivo - doveli su do nestašice goriva u državi koja važi za jednog od najvećih svetskih proizvođača.

Cene dizela za prema vladinim podacima, naglo porasle za skoro deset odsto samo tokom protekle sedmice, dok je cena benzina najviša u poslednjih šest meseci, tj. porasla je za 20 odsto u odnosu na početak ove godine. Sve je više rafinerija koje obustavljaju proizvodnju zbog problema u isporukama.

Prošle srede, dva skladišta goriva u vlasništvu ruskog energetskog giganta Rosnjefta, oko 500 kilometara od granice sa Ukrajinom, teško su oštećena u napadu dronova. Više desetina rafinerija u devet ruskih regiona je na sličan način pogođeno ove godine, a zvaničnici u Kijevu kažu da je ta industrija legitimna ratna meta.

-To je kao komarac. Kada ne možete da ga pronađete i ubijete on se stalno vraća iz noći u noć i iscrpljuje vas. To je veoma dobar način da se skine pritisak sa linija fronta, kaže Filip Ingram, bivši britanski vojni obaveštajac i planer NATO.

Kao rezultat ovih napada zvanična Moskva je smanjila izvoz goriva na skoro istorijski minimum, isporučivši nešto više od 712.000 tona dizela i benzina prošle nedelje, u poređenju sa više od 844.000 tokom iste nedelje u 2023. To je i politički i vojni problem za Moskvu. Osim što je od suštinskog značaja za ruske ratne napore, jeftino gorivo je ključni deo ponude predsednika Vladimira Putina javnosti, lek protiv malih plata i slabe rublje.

 

DA LI JE OVO POBEDNIČKA STRATEGIJA?

Čini se da će se trend nastaviti i u budućnosti. Razgovarajući sa lokalnim medijima ove nedelje, Igor Juškov, analitičar ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, rekao je da je malo verovatno da će cene uskoro pasti i da će zemlja možda čak morati da uvozi benzin iz rezervi uskladištenih u susednoj Belorusiji.

Prošle godine Moskva je bila prinuđena da uvede zabranu izvoza benzina i dizela kao rezultat nestašice na domaćem tržištu, gde su uredbom zadržane niske cene da bi umirili vozači i veštački podstakao poljoprivredni sektor. Više cene na međunarodnom nivou dovele su do stvaranja crnog tržita, pa je uredba ublažena prošlog novembra, da bi u martu ponovo bila donesena usled ukrajinskih udara.

-Kijev je pronašao tehnološku ranjivost Moskve i ukrajinski napadi dronovima na ruske rafinerije samo ubrzavaju udar koje su Rusiji nanele sankcije zapadnih zemalja. Ruske rafinerije se ionako muče da zamene zapadnu opremu, rezervne delove i softvere, smatra Marija Šagina, ekspert za rusku ekonomiju na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Međutim, nova ukrajinska strategija izazvala je negativno reagovanje sa neočekivanog mesta. Naime, Sjedinjene Države i najviši zvaničnici poput Lojda Ostina, šefa Pentagona, upozorili su protiv napada na ruske rafinerije plašeći se nekontrolisanog rasta cena na svetkom nivou.

Na gađanje ruskih rafinerija iz Moskve su odgovorili udarima na ukrajinsku infrastrukturu i elektroenergetski sistem zbog čega su milioni ukrajinaca ostali u mraku.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom