INDIJA SE UBRZANO NAORUŽAVA: Od HAL naručila 97 lakih lovaca tejas (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 04. 2024. u 15:00

INDIJSKA državna vazduhoplovna kompanija Hindustan Aeronautics Limited (HAL) primila je zahtev za predlog od Ministarstva odbrane Indije za 97 lakih lovaca Tejas, čime je napravljena najveća porudžbina za ovaj avion.

ИНДИЈА СЕ УБРЗАНО НАОРУЖАВА: Од HAL наручила 97 лаких ловаца тejas (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube WION

Lovci kompanije HAL Tejas – takođe poznati kao laki borbeni avioni, ili LCA– su kritični za indijsko vazduhoplovstvo, pošto u službi trenutno imaju samo 31 lovački skvadron u poređenju sa obaveznim nivoom od 42.

Portparol HAL potvrdio je da je kompanija primila poziv, ali nije mogao da kaže kada će biti dostavljen odgovor sa konkretnim predlogom cene. Indijske vazduhoplovne snage nisu odgovorile na pitanje o očekivanoj ceni ugovora, ali su objavile procene da je cena negde oko 650 milijardi indijskih rupija, ili otprilike 7,8 milijardi američkih dolara.

Ovaj tenderski zahtev za 97 lovaca usledio je nakon formalnog prihvatanja vojnog zahteva za avion od strane Saveta za nabavku odbrane 30. novembra 2023. godine.

HAL već ima dve proizvodne linije Tejas u Bangaloru, od kojih svaka može da proizvede osam aviona godišnje. Treća proizvodna linija u Našiku, Maharaštra, trebalo bi da bude otvorena u oktobru, dodajući još osam aviona godišnjoj proizvodnji.

To znači da bi kompanija mogla biti u poziciji da proizvodi 24 aviona godišnje do 2025. ili 2026. godine.

Novi tender postavlja HAL drugi ugovor za avion, nakon dogovora od 6,5 milijardi dolara u januaru 2021. godine za 73 jednoseda i 10 dvoseda. Prvi serijski Tejas Mk1A, najnovija konfiguracija, završio je svoj prvi let 28. marta. HAL je trebao da isporuči prvi primerak u februaru, u roku koji je kompanija propustila.

Nova naredba će vazduhoplovstvu dati 180 lovaca Mk1A u devet eskadrila, pored 40 starijih aviona Mk1.

HAL je pripremio četiri glavna napretka u novijoj verziji Tejas: napredni paket za elektronsko ratovanje sa ometačem za samozaštitu, aktivni elektronski skenirani radar, poboljšanja za lakše održavanje i mogućnost ispaljivanja projektila izvan vizuelnog dometa.

Jednom zaključen, posao će značajno povećati za HAL narudžbe, koje su od 31. marta premašile 11,2 milijarde dolara. Ranije ovog meseca, kompanija je objavila rekordne prihode od više od 3,6 milijardi dolara za tek završenu finansijsku godinu, što je povećanje od 11% u odnosu na prethodnu godinu.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost