POLJSKI PREDSEDNIK POZVAO PREMIJERA NA SASTANAK: Jedina tema - raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji

Novosti online

25. 04. 2024. u 13:52

PREDSEDNIK Poljske Andžej Duda pozvao je premijera zemlje Donalda Tuska na sastanak 1. maja kako bi mu razjasnio svoju nedavnu izjavu o spremnosti da se na teritoriji Poljske razmesti američko nuklearno oružje.

ПОЉСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОЗВАО ПРЕМИЈЕРА НА САСТАНАК: Једина тема - распоређивање нуклеарног оружја у земљи

Foto Tanjug/AP

- Nadam se da ću sa gospodinom premijerom razmotriti pitanje ‘Nuklear šering’, o kom je hteo da razgovara sa mnom. Nisam o tome pričao prvi put i trebalo bi da mu je poznat moj stav, ali rado ću popričati sa njim, naravno - istakao je Duda.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je na brifingu ovim povodom da će potencijalni objekti sa američkim nuklearnim oružjem u Poljskoj momentalno biti uključeni na spisak legitimnih meta za uništenje u slučaju direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.

Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu je, komentarišući ovu temu u intervjuu nemačkom izdanju „Frankfurter algemajne cajtung“ istakao da bi raspoređivanjem nuklearnog oružja u Poljskoj mogao biti poništen Osnivački akt o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i NATO-a.

- Mi smo jedina nuklearna država u Evropi, iako je naša specifičnost u tome što ne pripadamo Grupi nuklearnog planiranja NATO-a. Ne učestvujemo u tome, jer su naši planovi i naš sistem obuzdavanja apsolutno autonomni. Raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljskoj zahtevalo bi diskusiju među saveznicima, jer bi to anuliralo Osnivački akt Rusija-NATO - naglasio je francuski ministar.

Istovremeno, on je optužio Rusiju da ga, navodno, sama krši, objavljujući o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji.

Ranije je Duda u intervjuu izdanju „Fakt“ izjavio da su poljske vlasti spremne da na svojoj teritoriji rasporede američko nuklearno oružje. Tusk je na to uzvratio da bi želeo da se sastane sa Dudom i sazna šta ga je podstaklo na takvu izjavu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući saopštenje Poljske o spremnosti da razmesti nuklearno oružje na svojoj teritoriji, istakao da će pri realizaciji planova biti preduzeti koraci za obezbeđenje Rusije.

Program „Nuklear šering“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuju svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju. SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TAJVANSKA VOJSKA NA DELU: Pogledajte vežbu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)