KIJEVU ORUŽJE IZ SKLADIŠTA EVROPE: Posle usvajanja zakona o paketu pomoći Ukrajini sprema se vojna isporuka za istočni front

A.Vojinović

25. 04. 2024. u 07:00

POSLE pola godine previranja između demokrata i republikanaca u Kongresu SAD oko paketa pomoći Ukrajini, Izraelu i saveznicima u Indo-Pacifiku, a posebno Tajvanu, predlog zakona težak 95 milijardi dolara došao je juče do stola šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, dan pošto ga je Senat odobrio. Lider demokrata je odmah poručio da će ga potpisati, da bi, kako je istakao, mogli brzo da pošalju oružje i opremu u Ukrajinu.

КИЈЕВУ ОРУЖЈЕ ИЗ СКЛАДИШТА ЕВРОПЕ: После усвајања закона о пакету помоћи Украјини спрема се војна испорука за источни фронт

Tanjug

Od pozamašnog finansijskog kolača iz kase SAD, Ukrajini je namenjeno najviše - 61 milijarda dolara. Oko 23 milijarde dolara određeno je za popunjavanje američkog oružja, zaliha i objekata, dok je više od 11 milijardi namenjeno za finansiranje tekućih američkih vojnih operacija u regionu, precizira Si-En-En. Skoro 14 milijardi dolara iz američkog paketa pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odmah se zahvalio na pomoći, ali otvara se pitanje koliko će vremena biti potrebno stigne do ukrajinskog tla.

- Kao što znate, imamo logističku mrežu koja nam omogućava da vrlo brzo premestimo materijal. Kao što smo radili u prošlosti, možemo da se krećemo za nekoliko dana - rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Tu poruku je ponovio Mark Vorner, predsednik Senatskog obaveštajnog odbora, koji je za Si-Bi-Es njuz rekao da se nada da će materijal biti "u tranzitu do kraja nedelje".

Istraga užasa u Gazi

ŠEF UN-a za ljudska prava Folker Turk rekao je da je užasnut uništavanjem bolnica Naser i Al-Šifa u Gazi i izveštajima o masovnim grobnicama pronađenim na mestima nakon izraelskih racija. Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani zahtevala je pokretanje nezavisne istrage, rekavši da bi "s obzirom na to da preovlađuje klima nekažnjivosti, trebalo uključiti međunarodne istražitelje". Na nezavisnu istragu pozvala je juče i EU.

Prema izvorima američkih medija, veliki deo oružja i opreme unapred je pozicioniran u skladištima u Nemačkoj i Poljskoj. Izvor je, takođe, rekao da će artiljerijske granate biti među prvima prebačene Kijevu. Spekuliše se i da će Kijev dobiti taktičke raketne sisteme ATACMS dometa 300 kilometara u primarnim pošiljkama. Ovi projektili bi Kijevu dali mogućnost da može da cilja ruske aerodrome, skladišta goriva i oružja.

Paket uključuje protivvazdušnu municiju i velike količine artiljerijskih metaka, kao i oklopna vozila i drugo oružje. No, Kijevu na bojnom polju najviše nedostaju artiljerijske granate i sistemi PVO.

- Ukrajina će verovatno nastaviti da se suočava sa tekućim nedostatkom artiljerijske municije i protivvazdušnih presretača u narednim nedeljama. Rusija bi mogla da pokuša da napadne trasportne mreže kako bi zakomplikovala distribuciju i nastoji da ubrza tempo duž linija fronta u ograničenom roku pre nego što stigne američka pomoć - ocenjuju stručnjaci američkog Instituta za proučavanje rata.

Iz budžeta SAD 26,4 milijarde dolara biće poslato Izraelu u cilju odbrane od Irana i njegovih saveznika i za nadoknadu vojnih operacija SAD kao odgovor na nedavne napade, navodi se u rezimeu zakona. Finansiranje uključuje četiri milijarde dolara za sisteme PVO "Gvozdena kupola" i "Dejvids sling", dok je 1,2 milijarde dolara namenjeno za odbrambeni sistem "Štit svetlosti", koji deluje protiv raketa kratkog dometa i pretnji od minobacača. Od ukupne sume, 9,2 milijarde dolara određeno je za humanitarnu pomoć stanovništvu u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je pozdravio pomoć glavnog saveznika, dok su palestinski zvaničnici paket ocenili kao "agresiju protiv palestinskog naroda".

Peking: Obustavite naoružavanje Tajvana

STRANI paket pomoći SAD podrazumeva i 8,2 milijarde dolara za region Indo-Pacifika, uključujući i Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, u cilju "suprotstvljanja komunističkoj Kini". Usvajanju zakona u američkom Kongresu usprotivio se Peking. "Kina se odlučno protivi američkom paketu bezbednosne pomoći za Tajvan. Pozivamo Vašington da ispune svoju obavezu da ne podržavaju nezavisnost kineskog regiona Tajvana, kao i da obustave sve vrste njegovog naoružavanja", navodi se u saopštenju Kancelarije za pitanja Tajvana kineskog Ministarstva spoljnog poslova. Predsednica Tajvana Cai Ing Ven izrazila je zadovoljstvo što je Kongres SAD usvojio paket bezbednosne pomoći za Tajpej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)