INDIJA KINI LUPILA ŠAMAR: Filipinima isporučene protivbrodske krstareće rakete „brahmos“ dometa 290 km! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 04. 2024. u 16:08 >> 16:08

INDIJA je započela isporuku protivbrodskih krstarećih raketa „BRAHMOS“ (nastao na osnovu ruskog originala P-800 Oniks) Filipinima, dok dve zemlje pooštravaju odbrambene i strateške veze usred rastućih tenzija između te istočnoazijske nacije i Kine zbog pomorskih sporova u Južnom kineskom moru.

ИНДИЈА КИНИ ЛУПИЛА ШАМАР: Филипинима испоручене противбродске крстареће ракете „брахмос“ домета 290 км! (ВИДЕО)

Foto: Tanjug AP

Projektile BrahMos nabavljaju Filipini u okviru ugovora od 375 miliona dolara potpisanog 2022. godine.

-Sada izvozimo i projektile BrahMos. Prva serija ovih raketa ide na Filipine, rekao je indijski premijer Narendra Modi u petak na predizbornom skupu.

Indija i Filipini su pojačali saradnju u oblasti odbrane jer se u obe zemlje produbljuje zabrinutost zbog sve snažnije Kine.

Tenzije između Filipina i Kine eskalirale su tokom prošle godine dok Peking, pozivajući se na istorijska prava, polaže svoja potraživanja na oblasti unutar ekskluzivne ekonomske zone Manile. Napori za rešavanje četvorogodišnjeg vojnog sukoba Nju Delhija sa Pekingom duž njegove sporne granice sa Himalajama su malo napredovali.

U Nju Delhiju, analitičari kažu da Indija želi da bude deo većeg pritiska na Kinu u Južnom kineskom moru jer raste zabrinutost zbog teritorijalnih ambicija Pekinga.

Foto: Printskrin MO Rusije

-Isporuka projektila BrahMos Filipinima sama po sebi ne menja igru. Ali ideja je da smo deo šire koalicije zemalja, uključujući SAD, koje pokušavaju da izgrade jačinu i ojačaju bezbednost manjih zemalja kao što su Filipini. To je ono što mi nazivamo strategijom rešetaka, kaže Sreram Šaulia, dekan Jindal škole za međunarodne poslove.

Rakete koje isporučuje Indija proizvode se u zajedno sa Rusijom. Brahmos je obalski, protivbrodski sistem sa dometom od 290 kilometara. Prema sporazumu, Indija će Filipinima isporučiti tri verzije ovog raketnog sistema, navode indijski mediji u Nju Delhiju.

Pomoćnik generalnog direktora Saveta za nacionalnu bezbednost Filipina Džonatan Malaja rekao je novinarima u Manili da će projektile rasporediti filipinski marinci.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI LOVAC: Pogledajte snimak borbenog zadatka lovca Su-34

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)