UJEDINJENE NACIJE TRAŽE NEZAVISNU ISTRAGU: Masovne grobnice otkrivene u dve bolnice u Gazi

Novosti online

24. 04. 2024. u 10:40

UJEDINjENE nacije pozvale su danas na "jasnu, transparentnu i kredibilnu istragu" masovnih grobnica otkrivenih u dve velike bolnice u ratom razorenoj Gazi koje su bila na meti napada izraelskih trupa.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ТРАЖЕ НЕЗАВИСНУ ИСТРАГУ: Масовне гробнице откривене у две болнице у Гази

Foto: Printskrin

Portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani zahtevala je pokretanje nezavisne i transparentne istrage o nastradalima, rekavši da bi "s obzirom na to da preovlađuje klima nekažnjivosti, trebalo uključiti međunarodne istražitelje", prenela je Al Džazira.

Kredibilni istražitelji moraju imati pristup lokacijama, rekao je novinarima portparol UN Stefan Dižarik, dodajući da više novinara mora biti u mogućnosti da bezbedno radi u Gazi kako bi izveštavali o činjenicama.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk izjavio je juče da je "užasnut" uništenjem bolnica Naser u južnom gradu Kan Junisu i El Šifa u Gazi i izveštajima o masovnim grobnicama koje su tamo otkrivene.

Portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel opisao je izveštaje o masovnim grobnicama u bolnicama u Gazi kao "neverovatno zabrinjavajuće" i istakao da su američki zvaničnici zatražili informacije od izraelske vlade.

Na pitanje novinara da li veruje da je izraelska vlada "verodostojan izvor" informacija o masovnim grobnicama, Patel je odgovorio potvrdno.

Agencija za civilnu odbranu Gaze saopštila je da je više od 300 tela pronađeno zakopano u dvorištu Naser bolnice u Kan Junisu nakon što su se izraelske snage povukle iz tog objekta prošle nedelje.

- Očigledno je da su scene masovnih grobnica generalno duboko zabrinjavajuće, ali nemam ništa što bi moglo da potvrdi njihovu istinitost, rekao je novinarima portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

BONUS VIDEO: 1.000 KM PEŠKE: Verujete li šta se desilo patikama Nikole Rokvića posle 2 dana hodočašća

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)