PROMENE U EU: Lajčak ide u Švajcarsku, evo ko dolazi u Prištinu

Novosti online

16. 04. 2024. u 15:27

VISOKI predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj imenovao je specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za ambasadora EU u Švajcarskoj, dok će novi šef Kancelarije EU u Prištini biti stalni predstavnik Estonije pri EU i bivši ambasador u Crnoj Gori Aivo Orav.

ПРОМЕНЕ У ЕУ: Лајчак иде у Швајцарску, ево ко долази у Приштину

Foto: Goran Čvorović

Kako se navodi u danas objavljenom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj je imenovao 44 šefa delegacija, kancelarija i otpravnika poslova EU za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom sveta, među kojima je i aktuelni šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju pri Evropskoj komisiji Majkl Miler, koji je imenovan za ambasadora u Bangladešu.

Na objavljenoj listi ne navodi se ime Lajčakovog naslednika za specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, a ovim promenama diplomatskog kadra obuhvaćeno je više partnera sa Zapadnog Balkana.

Tako je specijalni izaslanik EU za spoljne aspekte migracija i bivši ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka imenovan za ambasadora EU u BiH, dok je aktuelni ambasador EU u Sarajevu Johan Satler imenovan za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Novi ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće aktuelni ambasador EU u Maleziji i bivši šef odeljenja za podršku delegacijama u EEAS Rokas Mihalis.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadora EU u Egiptu.

Proces imenovanja biće formalizovan nakon prijema zvaničnog odobrenja zemalja domaćina, tamo gde je to moguće. 

 

BONUS VIDEO: Dolazak predsednika Vučića na Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!