"TO JE RATNI ZLOČIN": Gutereš izneo jasan stav o ubijanju i terorisanju civila u sudanskoj pokrajini

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 04. 2024. u 21:14

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas povodom eskalacije sukoba u sudanskoj pokrajini Severni Darfur da bi "neselektivni napadi, ubijanje, ranjavanje i terorisanje civila" u tom delu Sudana mogli biti okarakterisani kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

ТО ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИН: Гутереш изнео јасан став о убијању и терорисању цивила у суданској покрајини

Foto Tanjug/AP

U Sudanu je pre godinu dana izbio sukob između sudanske vojske (SAF) i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), prenosi Rojters.

- Glavni problem je jasan: postoje dva generala koji su se opredelili za vojno rešenje ometajući sve do sada sve ozbiljne posredničke napore - rekao je Gutereš na brifingu za novinare.

On je potvrdio da su tokom vikenda naoružane grupe povezane sa RSF napale i spalile sela zapadno od El Fašera, glavnog grada Severnog Darfura, kao i da je eskalacija neprijateljstava na periferiji tog grada "novi razlog za uzbunu".

- Biću jasan: svaki napad na El Fašer bi bio kritičan za civile i mogao bi dovesti do potpune eskalacije sukoba između zajednica širom Darfura - rekao je Gutereš, naglasivši da bi svaki napad na El Fašer, sedište lokalne misije UN, "osujetio humanitarne operacije na tom području koje je na ivici gladi".

UN su saopštile da je skoro polovini stanovništva Sudana, što je oko 25 miliona ljudi, potrebna pomoć, kao i da je oko osam miliona ljudi napustilo svoje domove.

Donatori su se danas sastali u Parizu s ciljem da se obezbedi humanitarna pomoć za ugrožene u Sudanu.

 

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave