BRITANSKI SUD DONEO ODLUKU: Tinejdžer planirao teroristički napad na muzički festival, evo na koliko je osuđen

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 04. 2024. u 16:21

BRITANSKI tinejdžer koji je planirao teroristički napad na muzički festival na ostrvu Vajt osuđen je danas na sedam godina zatvora.

БРИТАНСКИ СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Тинејџер планирао терористички напад на музички фестивал, ево на колико је осуђен

Foto Tanjug/AP

Šesnaestogodišnjak je prešao na islam i razvio ono što je sudija Mora Mekgauan opisala kao "iskvareni oblik" religije, u kojem se veruje da je opravdano ubijati one za koje smatra da su vređali njegovu veru. 

Tinejdžer, čije ime nije objavljeno zbog njegovih godina, izjasnio se da nije kriv, ali je u februaru osuđen za pripremu terorističkog akta.

On je, takođe, proglašen krivim za krivična dela širenja terorističkih publikacija i posedovanja predmeta sa oštricom nakon suđenja u sudu u Kingstonu na Temzi u Londonu.

Porotnicima je rečeno da je tinejdžer istraživao nedavne velike napade militanata uoči festivala u junu 2022. godine na ostrvu Vajt, koje se nalazi na južnoj obali Engleske.

Tužioci su rekli da je tinejdžer kasnije promenio svoje planove i fokusirao se na potencijalni napad nožem pre nego što je uhapšen u julu 2022. godine.

Načelnik policije Oli Rajt rekao je da je poznato da terorističke grupe koriste svoju toksičnu retoriku u pokušaju da iskoriste ranjive ljude.

- Ovaj slučaj je posebno zabrinjavajući jer je tinejdžer otišao toliko daleko da je preduzeo aktivne korake da se pripremi za napad. Zahvaljujući brzom odgovoru uspeli smo da ga zaustavimo - rekao je on.

Premijer Riši Sunak je prošlog meseca upozorio da britansku multietničku demokratiju potkopavaju i islamistički i krajnje desničarski ekstremisti i pozvao na oštriji pristup policije protestima nakon porasta govora mržnje i kriminala, podseća Rojters.

 

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI -  Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave