GLAD PRETI SUDANU: Humanitarna konferencija u Parizu

Konferencija koju danas organizuje Francuska, u Parizu, na godišnjicu početka građanskog rata u Sudanu ima za cilj da se pronađu načini da se uspostavi primirje, kao i da se obezbedi neophodna humanitarna pomoć.

ГЛАД ПРЕТИ СУДАНУ: Хуманитарна конференција у Паризу

Foto: Tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je ovaj skup izuzetno važnim.

- U Sudanu se poslednjih godinu dana odvija strašan rat sa desetinom miliona raseljenih ljudi, s ženama i decom među kojim vlada glad. Radićemo na olimpijskom primirju. Pokušaću u tom cilju da angažujem mnoge naše partnere. Za nekoliko nedelja u Pariz dolazi kineski predsednik i zatražiću od njega da mi u tome pomogne – poručio je Makron uoči popodnevnog skupa.  

Pariski sastanak se održava u saradnji s Nemačkom i EU, u situaciji kada je, do sada, stigao odgovor na samo pet odsto humanitarnih potreba u Sudanu.

Situacija s glađu koja preti je alarmantna, u sukobu između vladinih Oružanih sudanskih snaga (FAS) kojima komanduje general Abdel Fatah al Burhan i paravojnih Brzih sudanskih snaga (FSR) na čijem čelu je genral Mohamed Hamdan  Dagalo poznat po nadimku Hemeti.

Sukobljene strane ometaju dostavljanje namirnica i vode. Ljudi svakodnevno ginu u sukobima, a stradalo je i čak pedesetak humantarnih radnika.

Ministarski skup u Parizu okuplja, uz domaćina Francusku i koorganizatore Nemačku i EU, i predstavnike UAR, Saudijske Arabije, SAD, Norveške, Velike Britanije, Afričke Unije, Arapske lige, UN…

Sukob prolazi gotovo neprimećeno u senci ratova u Ukrajini i Gazi, dok je sudanski region izuzetno bitan, jer se tu, na izvoru, vodi i borba protiv radikalnog islama čiji teror preti čitavom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave