"PANAMSKI PAPIRI" KONAČNO PRED SUDOM: Suvlasnik sporne firme "Mosak-Fonseka" negirao krivicu

A. V. V.

10. 04. 2024. u 07:00

OSAM godina posle afere "Panamski papiri", slučaja utaje poreza bez presedana, u koji su bili umešani mnogobrojni političari i javne ličnosti sa svih meridijana, ove nedelje je, posle dugog odlaganja, u panamskom krivičnom sudu počeo proces.

ПАНАМСКИ ПАПИРИ КОНАЧНО ПРЕД СУДОМ: Сувласник спорне фирме Мосак-Фонсека негирао кривицу

Tanjug

Optuženo je njih 27, među kojima i vlasnici advokatske firme "Mosak-Fonseka", sa sedištem u Panami, Jirgen Mosak i Ramon Fonseka, kao i zaposleni iz njihove kancelarije, osumnjičeni za pranje novca i osnivanje lažnih kompanija u takozvanim poreskim rajevima.

Mosak je bio prisutan u sudnici i izjavio je da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret, dok je Fonseka bio odsutan jer se, prema tvrdnjama njegovih advokata, nalazi u bolnici, u Panami. U fokusu slučaja su optužbe da je Mosakova i Fonsekina firma formirala lažne kompanije da bi stekla nekretnine u Panami novcem od šireg korupcionaškog plana u Brazilu poznatog kao "Auto-praonica", ili "Lava Jato" na portugalskom.

Američki savezni tužioci su tvrdili da je tandem Mosak-Fonseka smislio zaveru da zaobiđe američke zakone kako bi održao bogatstvo svojih klijenata i prikrio poreske dolare koje duguju upravi. Oni su naveli da ta "šema" datira iz 2000. godine i da je uključivala lažne fondacije i kompanije u Panami, Hongkongu i Britanskim Devičanskim Ostrvima. Fonseka je ranije rekao da njihova kompanija, inače, zatvorena 2018, nije imala kontrolu nad načinom na koji su njeni klijenti mogli da koriste ofšor sredstva napravljena za njih. Mosak i Fonseka su oslobođeni po drugim optužbama 2022. godine.

Nemački tužioci su, 2020. godine, izdali međunarodne naloge za hapšenje Mosaka, koji je rođen u Nemačkoj, i Fonseke, zbog optužbi za saučesništvo u utaji poreza i formiranje kriminalne organizacije. No, kako obojica imaju panamsko državljanstvo, a Panama ne izručuje svoje državljane, teško je da će bilo ko od njih stići do suda u evropskoj zemlji.

Skandal "Panamski papiri", ocenjen kao najveće curenje informacija u istoriji, prvi put je podigao prašinu u svetskoj javnosti 2016. kada su neki od zapisa procurili u nemački list "Zidojče cajtung". Kasnije je dokumentacija podeljena sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara, čiji je tim počeo da objavljuje izveštaje, sarađujući sa reporterima iz sveta.

"Panamski papiri" uključuju zbirku od 11,5 miliona tajnih finansijskih dokumenata koji su otkrili kako su neki od najbogatijih ljudi na svetu vešto krili svoj novac u ofšor kompanijama. Odjeci curenja informacija bili su dalekosežni, što je dovelo i do toga da bivši premijeri Islanda i Pakistana, Sigmundur Gunlaugson i Navaz Šarif podnesu ostavke.

Mesi i Almodovar

U aferu "Panamski papiri" bile su, između ostalog, umešane brojne planetarno poznate javne ličnosti iz sfere politike i umetnosti - bivši britanski premijer Dejvid Kameron, fudbalska zvezda Lionel Mesi, nekadašnji predsednik Argentine Maurisio Makri, španski reditelj Pedro Almodovar, glumac Džeki Čen. Mnogi od uhvaćenih u nečistim poslovima negirali su da su počinili nezakonito delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave