POČELO SUĐENJE U SLUČAJU "PANAMSKI PAPIRI": optuženo 27 za pranje novca širom sveta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 04. 2024. u 19:50

U PANAMI je danas počelo suđenje za 27 optuženih za pranje novca širom sveta, a među njima su vlasnici advokatske firme Mosak-Fonseka koja je bila u središtu masovnog curenja poverljivih finansijskih dokumenata 2016. godine.

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ У СЛУЧАЈУ ПАНАМСКИ ПАПИРИ: оптужено 27 за прање новца широм света

FOTO: Arhiva novosti

Takozvani "panamski dokumenti" uključuju 11 miliona tajnih finansijskih dokumenata koji ilustruju kako neki od najbogatijih ljudi na svetu prikrivaju svoj novac, preneo je AP.

Suđenje, koje je često odlagano, počelo je danas, a advokati Jirgen Mosak, Ramon Fonseka i drugi bivši zaposleni u firmi suočeni su sa optužbama za pranje novca.

Mosak je bio prisutan u sudnici, a advokati Fonseke rekli su da se on nalazi u bolnici u Panami.

Slučaj je usredsređen na optužbe da je firma osnovala lažne kompanije da bi stekla nekretnine u Panami novcem od šireg korupcionaškog plana u Brazilu.

Fonseka je rekao da kompanija, koja je zatvorena 2018. godine, nije imala kontrolu nad načinom na koji njeni klijenti mogu da koriste ofšor sredstva.

Mosak i Fonseka imaju panamsko državljanstvo, a Panama ne izručuje svoje građane.

Njih dvojica su oslobođeni po drugim optužbama 2022. godine.

Posledice curenja informacija bile su dalekosežne, uključujući ostavku premijera Islanda i ispitivanje lidera Argentine i Ukrajine, kineskih političara i ruskog predsednika Vladimira Putina, između ostalih.

Zapisi su prvo procurili u nemački dnevnik "Ziddojče cajtung", a podeljeni su sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara, koji je počeo da objavljuje izveštaje 2016. godine.

Američki federalni tužioci su tvrdili da je advokatska firma Mosak-Fonseka skovala zaveru da zaobiđe američke zakone da bi održala bogatstvo svojih klijenata i prikrila poreze koje duguju poreskoj upravi.

Oni su naveli da šema datira iz 2000. godine i da je uključivala lažne fondacije i lažne kompanije u Panami, Hong Kongu i na britanskim Devičanskim ostrvima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?