IRAN SPREMA ODMAZDU PREMA IZRAELU : Pentagon tvrdi da će Teheran napasti rojem bespilotnih letelica i krstarećim raketama

B.S.

06. 04. 2024. u 11:23

PENTAGON tvrdi da Iran priprema veliku odmazdu raketama i dronovima zbog izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji, u kome je stradalo sedam visokih oficira iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), među kojima dvojica generala.

ИРАН СПРЕМА ОДМАЗДУ ПРЕМА ИЗРАЕЛУ : Пентагон тврди да ће Техеран напасти ројем беспилотних летелица и крстарећим ракетама

Foto Tanjug/AP

Obaveštajne službe SAD su, prema tvrdnjama Pentagona, došle do informacija da Iran planira napad rojem bespilotnih letelica šahed i krstarećim raketama, ali nisu otkrili kada će se i gde on odigrati.

Američki vojni stručnjaci pretpostavljaju da bi meta mogla da bude neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a pretpostavlja se da bi napad mogao da bude izveden  do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje. Spekuliše se i kada je reč o mogućoj lokaciji sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani: iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

Tokom  javne sahrane za sedam pripadnika IRGC ubijenih u izraelskom napadu na iransko diplomatsko predstavništvo u Damasku, komandant IRGC, general Hosein Salami, upozorio da Izrael "ne može izbeći posledice", ali nije dao nikakve naznake gde, kada i kako će Iran mogao da uzvrati.

Izraelci su na ove pretnje odgovorili da će oni u slučaju naprada uzvratiti, što se tumači kao još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Foto Tanjug/AP

Razoren iranski konzulat u Damasku

 

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da je američki predsednik Bajden u vezi sa iranskim pretnjama razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i poručio mu da može da računa na podršku SAD u odbrani od Irana.

Teheran nije prešao ćutke preko Bajdenove pretnje i savetnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi objavio je na svom Iks nalogu da je poruka Irana američkim liderima "da se ne uvlače u Netanijahuovu zamku za SAD" i dodao da su SAD "zatražile od Irana da ne gađa američke objekte".

- Klonite se da ne biste bili povređeni - poručio je Džamšidi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!