NEMAČKE RAKETE "TAURUS" NA ČEKANJU: Bavarska fabrika prestala da proizvodi projektile dugog dometa koje traži Ukrajina

I.S.

03. 04. 2024. u 07:00

NATEZANjE oko nemačke isporuke raketa dugog dometa "taurus" Ukrajini, zasada se okončalo tako što će proizvodni pogoni prestati da liferuju ovu vrstu naoružanja. Proizvođač oružja MBDA ne može da proizvodi još raketa, bez naloga sa potpisom saveznih vlasti iz Berlina.

НЕМАЧКЕ РАКЕТЕ ТАУРУС НА ЧЕКАЊУ: Баварска фабрика престала да производи пројектиле дугог домета које тражи Украјина

Foto printskrin youtube big gun

Proizvodne linije su, međutim, i dalje dostupne, tako da bi MBDA mogla da "pojača" proizvodnju raketa "u bilo kom trenutku", kažu u fabrici i podsećaju da ne smeju da prave rezerve raketa, budući da im zakon to zabranjuje.

Nemački kancelar Olaf Šolc do sada je dosledno odbijao da ispuni zahteve kijevskog lidera Vladimira Zelenskog i pošalje "tauruse" u Ukrajinu. Oko 600 "taurusa" je do sada proizvedeno u postrojenju u Bavarskoj, ali kompanija ne može da nastavi sa proizvodnjom pošto joj je ugovor sa federalnim vlastima istekao, rekao je izvršni direktor fabrike Tomas Gotšild u intervjuu za list "Augzburger algemajne".

- Naši dobavljači, koji su mahom mala i srednja preduzeća... često ne mogu finansijski da priušte održavanje proizvodnih linija. Dakle, ako bismo dobili nove porudžbine za "tauruse", naši dobavljači bi najpre morali da se repozicioniraju i, na primer, obezbede sirovine koje su im potrebne - objasnio je Gotšild i dodao da je zaustavljanje proizvodnje uvek izazov za odbrambenu industriju.

Domet ovih raketa premašuje 500 kilometara, a kako navodi izvršni direktor MBDA, njih radari uglavnom detektuju prekasno zato što se kreću na maloj visini.

Berlin uz Češku

NEMAČKA će podržati češki plan isporuke municije u Ukrajinu, finansiranjem kupovine 180.000 artiljerijskih granata, vrednih 576 miliona evra. Pošto je Berlin već najavio paket težak 478 miliona evra, ukupna podrška preći će milijardu evra. Kroz češku inicijativu skupljen je od saveznika novac za kupovinu prve serije od 300.000 komada artiljerijskih granata, a ukupno 800.000 njih dostupno je u trećim zemljama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije