BELA KUĆA PROGOVORILA O HAVANSKOM SINDROMU: Otkrila da li je Rusija umešana u incident

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

01. 04. 2024. u 19:56

AMERIČKA obaveštajna zajednica zaključila je da Rusija nije umešana u slučajeve „havanskog sindroma“, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

БЕЛА КУЋА ПРОГОВОРИЛА О ХАВАНСКОМ СИНДРОМУ: Открила да ли је Русија умешана у инцидент

Foto AP

- Obaveštajna zajednica nije došla do takvog zaključka... Konkretno, taj deo o Rusiji, koliko ja znam, nisu došli do takvog zaključka -  rekla je Žan-Pjer na konferenciji za medije.

Ranije je televizija „Si-Bi-Es njuz“ javila da postoje dokazi da su ruske obaveštajne službe bile umešane u slučajeve „havanskog sindroma“, kada su američke diplomate i zvaničnici osetili neobjašnjivu mučninu i glavobolju.

Ispoljavanje „havanskog sindroma“ – vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom – prvi put su primećeni među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine i u Kini 2018. godine. Kasnije su mediji pisali o sličnim slučajevima među diplomatama, obaveštajcima i drugim službenicima američke vlade u Beču, afričkim zemljama, Tadžikistanu i Rusiji. Prema rečima direktora CIA Vilijama Bernsa, „havanski sindrom“ pogodio je nekoliko stotina ljudi.

Ruski zvaničnici više puta su negirali umešanost u ove incidente.

Pre godinu dana u izveštaju američke obaveštajne zajednice saopšteno je da se došlo do zaključka da „havanski sindrom“ među američkim zvaničnicima na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem „stranih protivnika“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove