ZA NEMAČKI PASOŠ - JEVREJSKA ISTORIJA: Berlin planira nova pitanja na testu za državljanstvo

I. Stanojević

29. 03. 2024. u 06:15

BERLIN je našao novu polugu za suprotstavljanje antisemitizmu, pohvalila se nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

ЗА НЕМАЧКИ ПАСОШ - ЈЕВРЕЈСКА ИСТОРИЈА: Берлин планира нова питања на тесту за држављанство

Foto: Profimedia

Svako ko želi pasoš ekonomski najjače evropske države moraće, naime, osim poznavanja njenog pravnog i društveno-političkog sistema, da pokaže da se dobro razume i u jevrejski način života, istoriju Izraela, u suštinu nacionalsocijalizma i Holokausta.

Savezni MUP je, kako piše list Velt, upitniku za test naturalizacije, dodao deset pitanja o ovim temama koje su za Nemce, od Drugog svetskog rata do danas, bile i ostale "vruće". List navodi da će, ubuduće, formular koji nudi više odgovora za svako pitanje, tražiti detaljnije znanje o jevrejskim zajednicama u Nemačkoj.

Foto: EPA

Tako su uvedena pitanja pre koliko godina je u današnjoj Nemačkoj prvi put nastala jedna jevrejska zajednica, u kojim nemačkim gradovima su jevrejske populacije najveće, na kom pravnom osnovu je osnovan Izrael, šta objašnjava posebnu odgovornost Nemačke za Izrael i koje kazne prete onima koji poriču postojanje Holokausta.

- Ako ne delite naše vrednosti, ne možete dobiti nemački pasoš. Ovde smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju - poručila je Fezerova za magazin "Špigl", koji je prvi obavestio javnost o planiranim izmenama. - Antisemitizam, rasizam i drugi oblici prezira prema čovečanstvu sprečavaju naturalizaciju. Svako ko želi da postane Nemac mora da prizna svoju posebnu odgovornost za zaštitu Jevreja i Izraela. Ova posvećenost mora biti jasna i kredibilna.

Mekabi klubovi

ŠTA je osnova za posebnu odgovornost Nemačke za Izrael? Kome je dozvoljeno da postane član oko 40 jevrejskih mekabi sportskih klubova? Koja radnja u vezi sa državom Izrael je zabranjena u Nemačkoj? Šta je primer antisemitskog ponašanja? Ovo su neka od pitanja na testu za dobijanje nemačkog državljanstva. Test je položen ako je najmanje 17 od 33 pitanja iz kataloga od oko 100 mogućih pitanja tačno odgovoreno. To je jedan od nekoliko zahteva za naturalizaciju.

Test, naravno, ne može nikako da isključi mogućnost da ga antisemiti polože, davanjem tačnih odgovora.

- Svrha novina je da se kandidati za ispite angažuju u svojim kursevima u pripremi za testove - navodi se u Ministarstvu.

Inicijativa za ove izmene pojavila se u novembru prošle godine, a potpisale su je poslaničke grupe socijaldemokrata, Zelenih i liberala, pozivajući saveznu vladu da proceni test naturalizacije iz 2013. kad su u pitanju antisemitizam i jevrejski život u Nemačkoj. Bundestag je, u januaru, usvojio Zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu, koji olakšava naturalizaciju. Uz dobru integraciju i određene uslove, moguće je postati nemački državljanin posle samo tri godine života u Nemačkoj. Zakon sadrži nekoliko propisa koji imaju za cilj da spreče naturalizaciju antisemita.

Osim antisemitizma, brana primanju u državljanstvo su rasizam i druge nehumano motivisane radnje. Predlaže se i da prijem u državljanstvo može da se opozove u roku od deset godina, "ako je bio posledica namernog davanja netačnih ili nepotpunih informacija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)