AMERIČKI ADMIRAL O INVAZIJI TAJVANA: Kineska vojska će biti sposobna za izvršenje naredbe u naredne tri godine (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 03. 2024. u 00:25

KINESKA vojska je na putu da ispoštuje navodni rok za kopnenu operaciju na Tajvanu do 2027. godine, izjavio je visoki zvaničnik Ratne mornarice SAD tokom svog govora u Kongresu.

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ О ИНВАЗИЈИ ТАЈВАНА: Кинеска војска ће бити способна за извршење наредбе у наредне три године (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Admiral Džon Akvilino, koji se nalazi na čelu američke Indo-pacifičke komande, na sastanku Vojnog komiteta Predstavničkog doma govorio je o stepenu pripremljenosti Oružanih snaga NR Kine da zauzmu Tajvan. Oficir mornarice je Kinu označio kao "konkurentski režim" i "jedinu državu koja ima sposobnosti, kapacitete i nameru da promeni status kvo u Pacifiku”.

Kineska vojska / Foto AP

-Sve indicije ukazuju na to da se Vojska Kine trudi da ispuni direktivu Si Đinpinga o tome da mora da bude spremna za invaziju Tajvana do 2027. godine. Štaviše, aktivnosti oružanih snaga ukazuju na njihovu sposobnost da ispune Sijevu direktivu u zadatom vremenskom roku, tj. da prisajedine Tajvan kopnenom delu Kine silom, ako to bude naređeno, rekao je Akvilino.

Podsećanja radi, visoko rangirani američki zvaničnici, poput direktora CIA Vilijama Bernsa, i ranije su pominjali navodnu direktivu kineskog predsednika. Tako se među komandantima američke vojske 2027. često pominje kao godina kada će se dogoditi "odlučujući sukob" za Tajvan, a neretko se može čuti i da će se rat dogoditi 2035. godine.

Prošlog aprila, sam Akvilino je na sastanku sa Vojnim komitetom, po pitanju datuma "invazije na Tajvan" izrazio uverenje da "svi nagađaju". Sa druge strane, Si Đinping je tokom razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, u San Francisku proteklog novembra negirao da Kina planira da upotrebi silu protiv Tajvana u bliskoj budućnosti i odbacio navode o navedenim datumima.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)