BAJDEN I TRAMP UČVRŠĆUJU POZICIJE: Obojica kandidata na "lovorikama" dočekala jedan od ključnih izbornih dana u godini

A.Vojinović

06. 03. 2024. u 06:35

BIRAČI u čak 15 američkih saveznih država juče su glasali za svoje favorite na predizborima za predsedničkog kandidata demokrata i republikanaca.

БАЈДЕН И ТРАМП УЧВРШЋУЈУ ПОЗИЦИЈЕ: Обојица кандидата на ловорикама дочекала један од кључних изборних дана у години

Tanjug

 Izborni dan poznat kao "super utorak", kada se bira skoro trećina delegata, Amerikanci dočekuju bez prevelikih iznenađenja, jer se očekivalo da će pozicije samo učvrstiti favoriti "plave" i "crvene" partije, odnosno, aktuelni američki predsednik Džozef Bajden i lider republikanaca i bivši šef Bele kuće Donald Tramp.

Glasačke listiće su juče uzeli birači u Alabami, Aljasci, Arkanzasu, Vermontu, Virdžiniji, Juti, Kaliforniji, Koloradu, Mejnu, Masačusetsu, Minesoti, Oklahomi, Severnoj Karolini, Tenesiju i Teksasu. Na ovaj dan birao se čak 865 republikanski delegat, od 1.215, koliko je potrebno za predsedničku nominaciju, odnosno, 1.420 demokratskih od neophodnih 1.968. Tramp je do sada na predizborima osvojio 244, a Bajden 206. No, i da im pripadne maksimalan broj glasova posle "super utorka" oni prema računici nemaju dovoljan broj delegata kako bi i zvanično postali kandidati svojih partija na izborima 5. novembra.

Ipak, očekuje se da će nominacije nekadašnji, a po svemu sudeći i budući rivali osvojiti pre kraja marta. A ukoliko im pripadne dovoljan broj delegata do kraja meseca, američki izborni sistem predviđa nastavak predizbora u preostalim saveznim državama koji traju do početka juna. Obojica kandidata na "lovorikama" dočekuju jedan od ključnih izbornih dana u godini. Bajden je do sada odneo pobedu u svim državama gde su se odigrali predizbori, dok u stranci nema nijednog ozbiljnog protivkandidata koji bi mu poremetio put do novog izbora demokrata za predsednika. Tramp je, takođe, osvojio srca "crvenih" glasača u svim državama sem nedavno u Vašingtonu gde ga je pobedila bivša državna sekretarka u UN i njegova jedina preostala protivkandidatkinja Niki Hejli.

Uprkos svemu tome, obojica kanididata i pre početka kampanje suočili su se sa preprekama na putu do drugog mandata u Beloj kući. Trampa remeti čak 91 krivični postupak koji je u međuvremenu pokrenut protiv njega, dok su sudovi i državnici u čak tri države - Koloradu, Mejnu i Ilinoisu - zabranili da se takmiči na predizborim u tim državama zbog njegove navodne uloge u neredima na Kapitolu 2021. Tu odluku je u ponedeljak ponišio Vrhovni sud SAD.

S druge strane, Bajden je već mesecima pod pritiskom svojih, ali i republikanskih birača zbog poodmaklih godina - 81. Dobar deo stanovnika SAD smatra da je aktuelni predsednik prestar za najvišu funkciju i da nema snage za drugi mandat. Osim toga, zameraju mu i način na koji je tokom mandata rukovodio ekonomskom situacijom u zemlji, dok je kriza na američko-meksičkoj granici dovela do nezapamćenog sukoba između državnih i federalnih vlasti. Takođe, zamera mu se i podrška Izraelu u ratu protiv Hamasa. Potezi koje povlači povodom sukoba na Bliskom istoku Bajdena bi mogli da koštaju birača u Minesoti, inače, kolebljivoj državi, u kojem živi veliki broj muslimana.

Karlson: SAD kao Rimsko carstvo

ILEGALNA migracija mogla bi da presudi SAD, to jest, da bude uzrok propasti Amerike, kao što se desilo i Rimskom carstvu, izjavio je američki novinar Taker Karlson. "Rimskom vojskom i njenim legijama dominirali su nedržavljani koji su se na kraju, pošto nisu bili lojalni Rimu, pobunili protiv građana. Broj ilegalnih migranata u SAD trenutno premašuje broj stanovnika čak 32 savezne države. Samo tokom mandata aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena oko 7,2 miliona ljudi je ilegalno ušlo u zemlju i Kongres ne namerava da ih deportuje", naveo je Karlson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)