IZRAEL I UN NA RATNOJ NOZI: Među zaposlenima u Agenciji za palestinske izbeglice Hamasovci

I. Stanojević

06. 03. 2024. u 06:15

NERAZUMEVANjE na liniji Izrael UN pretvorilo se u otvoreni sukob. Najpre je na adresu Izraela Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama poslala optužbe za navodno mučenje njenih zaposlenih da bi priznali veze sa Hamasom, a onda je izraelski politički vrh povukao svog ambasadora pri UN na hitne konsultacije.

ИЗРАЕЛ И УН НА РАТНОЈ НОЗИ: Међу запосленима у Агенцији за палестинске избеглице Хамасовци

Foto IDF

Ulje na vatru dolio je UN objavom da postoje uverljivi dokazi o seksualnom nasilju pripadnika Hamasa tokom napada na Izrael prošle jeseni.

Izrael tereti najmanje 12 zaposlenih u Agenciji UN za palestinske izbeglica UNRVA, da su bili umešani u terorističke atake koji su 7.oktobra označili početak rata na Bliskom istoku. Posle njihovog otpuštanja iz Agencije, Izrael je objavio novi podatak: navodno 12 odsto od oko 13.000 zaposlenih u UNRVA, pripada Hamasu, ili drugim palestinskim ekstremističkim organizacijama.

UNRVA, kako ističe, još nije publikovala čitav izveštaj u kome se citiraju svedočenja palestinskih izbeglica da su prebijani, sprečavani da spavaju i najgrublje seksualno zlostavljani. Bivši pritvorenici su potvrdili da su posle takve torture pojedini umrli. Izrael je poručio da vojna policija istražuje smrti, ali da vojska odlučno poriče tvrdnje o seksualnom zlostavljanju zatvorenika i tvrdi da su svi imali neometan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Izrael je, istovremeno, optužio UN za pasivnost prema Hamasu. Specijalna predstavica generalnog sekretara UN Paramila Paten, objavila je izveštaj koji sumira nalaze posle njene posete Izraelu i Zapadnoj obali. Među zaključcima je i činjenica da je potvrđeno seksualno nasilje počinjeno tokom napada Hamasa.

SZO: Deca umiru od gladi

DIREKTOR Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus kaže da deca umiru od gladi u severnoj Gazi, kao i da je do "mračnih nalaza" došlo posle posete predstavnika agencije UN bolnicama Al-Avda i Kamal Advan tokom vikenda. On je na društvenim mrežama napisao da je nedostatak hrane rezultirao smrću dece i "teškim nivoima pothranjenosti, dok su zgrade bolnica uništene". SZO je uspela da isporuči 9.500 litara goriva svakoj bolnici, kao i neophodne medicinske potrepštine, ali je to "delić hitnih potreba za spašavanje života". U bolnici u južnom gradu rafi, umrlo je minulog vikenda i 16. dete.

- Naredio sam našem ambasadoru Gilardu Erdanu da se vrati na hitne konsultacije - napisao je u poruci na mreži Iks izraelski šef diplomatije Izrael Kac. - Uprkos svom ovlašćenju generalni sekretar UN Antonije Gutereš nije tražio da se sazove Savet bezbednosti i razmotre nalazi izveštaja sa ciljem da se Hamas proglasi terorističkom organizacijom da bi se protiv njegovih pristalica uvele sankcije.

Hamas, međutim, demantuje izveštaj UN u kojem je utvrđeno da su palestinski militanti počinili seksualno nasilje tokom napada na Izrael 7. oktobra, navodeći da je zasnovan na lažnim tvrdnjama.

Dok traje žestoko natezanje Izraela i UN, u Kairu su prekinuti pregovori o prekidu vatre. Ostalo je samo nekoliko dana da se borbe zaustave na vreme za početak Ramazana, kako je najavljivano, a visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim, rekao je da je palestinska militantna grupa predstavila posrednicima svoj predlog sporazuma o prekidu vatre tokom dvodnevnih pregovora i da čeka odgovor Izraelaca, koji nisu učestvovali u ovoj rundi.

- Premijer Benjjamin Netanijahu ne želi da postigne sporazum i lopta je sada u dvorištu Amerikanaca da ga pritisnu na dogovor - poručio je Naim.

A u SAD potpredsednica Kamala Haris je uputila šefu Bele kuće Džozefu Bajdenu poruku da progovore o humanitarnoj situaciji u kojoj se nalaze stanovnici Gaze, objavio je "Njujork tajms", navodeći "da administracija mora da pokaže više empatije prema palestinskim civilima tako što će javno govoriti o velikom broju poginulih u Gazi i teškom položaju preživelih".Bajden je podržao njen stav, ali je istakao da zvaničnici treba da nastave da osuđuju Hamas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024