SPECIJALCI "PRETHODNICA" NATO U UKRAJINI?: "Fajnenšel tajms": Opštepoznato nezvanično prisustvo određenih snaga u Kijevu

I. Stanojević

29. 02. 2024. u 07:00

REČI francuskog predsednika Emanuela Makrona da NATO trupe treba da budu upućene u Ukrajinu i da se mora "učiniti sve što je potrebno da Rusija ne pobedi u ovom ratu", digle su svet na noge zbog stravične mogućnosti direktnog sukoba Alijanse i Rusije. I mada se više članica Alijanse - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Italija, Mađarska, Bugarska, Poljska, Češka, Grčka, Hrvatska - izjasnilo da ne planira slanje trupa u Ukrajinu, alarm ne prestaje da zvoni. Dok Makron podseća da je "sve moguće, ako je korisno za ostvarenje našeg cilja", zapadni mediji, ali i zvaničnici iz Moskve i Kijeva, saglasni su da su specijalci NATO - već u Ukrajini.

СПЕЦИЈАЛЦИ ПРЕТХОДНИЦА НАТО У УКРАЈИНИ?: Фајненшел тајмс: Општепознато незванично присуство одређених снага у Кијеву

Foto: Tanjug/AP photo

Britanski "Fajnenšel tajms", koji se poziva na neimenovanog visokog odbrambenog evropskog zvaničnika, navodi da je "nezvanično prisustvo zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini opštepoznato" i objašnjava da je Makronova izjava o slanju trupa "pokušaj pritiska na Rusiju". List podseća da je Rusija u više navrata prijavljivala napade protiv "stranih plaćenika" koji se bore u Ukrajini. Prošlog meseca, Ministarstvo odbrane Rusije preciziralo je da je u raketnom napadu "ubilo više od 60 stranih boraca, većinom Francuza".

I šef lokalne ukrajinske administracije je kasnije potvrdio da su dvoje mrtvih i troje ranjenih francuski "dobrovoljci". Francuska je, međutim, potom negirala prisustvo svojih vojnika u Ukrajini, iako je ministar odbrane priznao da se neki njeni državljani bore u kijevskoj vojsci kao "dobrovoljci", ističe FT.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas izjavio je da bi NATO mogao da pošalje misije za obuku u Ukrajinu, a ne trupe. "Razgovaramo o slanju misija za obuku, instruktora. Odluka bi bila doneta na multilateralnoj osnovi", rekao je Anušauskas. I London je potvrdio da već ima mali broj osoblja u Ukrajini "koji pruža podršku ukrajinskim snagama", ali da nema planove za raspoređivanje velikog broja britanskih trupa.

FT dodaje da su, prema poverljivim dokumentima Pentagona, i operativci ne samo britanskih, već i francuskih i američkih specijalnih snaga bili aktivni u zoni sukoba. Ovi dokumenti lane su procurili u javnost, ali Vašington nije ni potvrdio, niti demantovao, te informacije. Pokrenuta je samo istraga.

Krajem 2022, britanska vojna publikacija objavila je da je više od 300 kraljevskih marinaca bilo uključeno u "diskretne operacije u izuzetno osetljivom okruženju i sa visokim nivoom političkog i vojnog rizika u Ukrajini". FT prenosi i izjavu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je više od 5.800 stranih plaćenika ubijeno u rusko-ukrajinskom sukobu od njegovog početka, a većina njih je iz Poljske, SAD i Velike Britanije.

Zvanično slanje NATO trupa u borbu protiv ruske vojske u Ukrajini učinio bi "neizbežnim" direktan sukob između bloka predvođenog SAD i Moskve, upozorava portparol Kremlja Dmitrij Peskov. A portparolka ruskog MIP Marija Zaharova tvrdi da su NATO vojnici već uveliko u Ukrajini.

Ursula: Ruske pare za oružje Kijevu

EU treba da razmotri ideju da se profit od zamrznute ruske imovine koristi za kupovinu vojne opreme za Ukrajinu, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "Vreme je za razgovor o korišćenju neplanirane dobiti od zamrznute ruske imovine za zajedničku kupovinu vojne opreme za Ukrajinu", rekla je Fon der Lajenova u Evropskom parlamentu. Šefica EU sada je "okrenula ploču", jer se prvobitno zalagala da bi ruske pare trebalo investirati u saniranje ratne štete u Ukrajini. Sada je za - oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije