UČITELJ SNIMAO PESME U SLAVU ISLAMSKE DRŽAVE: Kolege, đaci i roditelji ne mogu da dođu sebi

MLADI francuski učitelj, koji je predavao deci uzrasta od 6 i 7 godina, pritovren je zbog toga što je prevodio na francuski jezik, snimao i dostavljao islamistima religiozne muslimanske pesme u kojima se slave borci Islamske države.

УЧИТЕЉ СНИМАО ПЕСМЕ У СЛАВУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Колеге, ђаци и родитељи не могу да дођу себи

Foto: Printskrin

Snimio je najmanje pet ovakvih pesama na francuskom, od kojih je jedna i zvančno emitovana preko propagandnih kanala ID.

Sofijan O. ima 26 godina, poreklom je iz Alžira, oženjen je i ima dete, i bio je omiljen među kolegama, roditeljima i đacima. Niko ništa nije sumnjao i zbog toga su svi više nego iznenađeni onim što se dogodilo. Bio je, kažu, diskretan, simpatičan i voljen, i nijedan znak nije nagoveštavao da bi mogao da bude saradnik radikalnih islamista.

Roditelji i đaci su zabrinuti, razmišljajući o tome šta je sve moglo da se dogodi. On je predavao od 2021. godine u školi u Dransiju na severoističnoj periferiji Pariza u mešovitoj sredini u kojoj živi veliki broj pridošlica iz različitih krajeva sveta.

Advokat Sofijana O. ističe da je njegov klijent bio potpuno integrisan u francusko društvo i da je u džamiju išao svega nekoliko puta godišnje.

Pokrenuta je istraga, a učitelj je optužen za udruživanje u terorističku organizaciju, zbog čega mu, u teoriji, preti čak 30 godina zatvora. Ističe se da su prvi elementi istrage u njegovim elektronskim aparatima pokazali da se priključio džihadističkoj ideologiji.

U svoju odbranu, istražnim organima je rekao da je samo znatiželjan i da je odan vrednostima republike. Kazao je i da je od svojih sagovornika koji su mu tražili da prevede pesme znao samo religijska imena.   

U francuskom društvu se posle svega postavilo i pitanje kako se zapošljavaju nastavnici i koje vrste provera prolaze. Traži se diploma, obavlja se razgovor, ali se, izgleda, ne zaviruje u društvene mreže, gde bi, ponekad, očigledno, svašta moglo da se nađe. A oni koji već dobiju posao kasnije se praktično više ne kontrolišu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!