OVO SE NE ODBIJA "Gardijan": Orban dobio primamljivu ponudu od Kine

Милица Шкорић
Milica Škorić

19. 02. 2024. u 17:17

KINA je ponudila produbljivanje bezbednosne saradnje sa Mađarskom, što ukazuje na otopljavanje odnosa Pekinga i Budimpešte, i to nakon što su mađarski zvaničnici odbili posetu delegacije iz Vašingtona, piše "Gardijan".

ОВО СЕ НЕ ОДБИЈА Гардијан: Орбан добио примамљиву понуду од Кине

Foto: Profimedia

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se prošle nedelje sa kineskim ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom, koji je tom prilikom rekao da se nada produbljivanju saradnje u oblastima borbe protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

Saradnja bi trebalo da obuhvata i izgradnju kapaciteta za bezbednost i sprovođenje zakona u okviru Inicijative predsednika Si Đinpinga Pojas i put, koja ima za cilj da poveže Kinu sa svetom kroz trgovinske i infrastrukturne veze.

Portparol premijera Mađarske saopštio je nakon sastanka da je Orban rekao da "poštovanja u međunarodnoj diplomatiji ima sve manje, ali da ono između Mađarske i Kine nikada nije nestalo".

"Gardijan" navodi da je ova ponuda Kine neobična, s obzirom na činjenicu da je Mađarska članica Evropske unije i NATO-a, i podseća da "Budimpešta održava veze sa Moskvom u većoj meri nego bilo koja druga članica EU".

"Do izgleda za veću bezbednosnu saradnju Budimpešte i Pekinga dolazi u trenutku kada su odnosi Mađarske sa njenim saveznicima iz EU i NATO-a na niskom nivou", dodaje "Gardijan".

Britanski list podseća da je Orban prošle godine bio jedini lider EU koji je prisustvovao forumu inicijative Pojas i put u Pekingu. Da se razvija ekonomska saradnja pokazuje i činjenica da je kineski proizvođač električnih vozila "BID" najavio da će otvoriti svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju u Mađarskoj.

"Gardijan" dodaje da je položaj Mađarske u zapadnim prestonicama sve slabiji, a da je dodatno pogoršan zbog toga što će Mađarska biti poslednja država koja će ratifikovati aplikaciju Švedske za ulazak u NATO.

Orban je, podsetimo, nedavno saopštio da će mađarski parlament na početku prolećnog zasedanja, koje počinje 26. februara, ratifikovati sporazum o pristupanju Švedske NATO-u.

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman na društvenim mrežama napisao je da su "saveznici 21 mesec čekali odluku Mađarske o pristupanju Švedske NATO-u".

On se osvrnuo i na posetu dvostranačke delegacije američkih senatora Budimpešti, koji su nameravali da pozovu Mađarsku da odmah odobri zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u. Članovi mađarske vlade su, međutim, odbili susret sa njima, a Presman nije bio zadovoljan tim potezom.

BONUS VIDEO: AMBASADOR KINE OTKRIO - Niz manifestacija u Srbiji povodom Kineske Nove godine

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove