PAKAO AKTIVNIH BUKTINJA NA BAR 165 MESTA: Broje se žrtve najsmrtonosnije vatrene stihije u Čileu

A. V. V.

06. 02. 2024. u 07:00

SPISAK poginulih u požarima koji danima bukte u centralnom Čileu produžio se na 112 osoba, dok se nekoliko stotina ljudi vodi kao nestalo. Od ukupnog broja preminulih, identifikovano je 32, a urađeno je 25 obdukcija. Zbog nezapamćene tragedije u južnoameričkoj državi proglašena je dvodnevna žalost.

ПАКАО АКТИВНИХ БУКТИЊА НА БАР 165 МЕСТА: Броје се жртве најсмртоносније ватрене стихије у Чилеу

Foto: Tanjug

Požari koji su izbili u centralnom Čileu krajem prošle nedelje ocenjeni su kao najsmrtonosniji u istoriji. Vatra se razbuktala i proširila tokom vikenda, pustošeći i priobalne gradske zone Vina del Mar i Valparaisa. Oko 14.000 kuća je oštećeno. Nadležne vatrogasne službe su na terenu neprestano i pokušavaju da se izbore sa vatrenom stihijom koja se nekontrolisano širi zbog jakih vetrova.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Čilea Manuel Monsalve izjavio je da još ima 165 aktivnih požara, 11 više nego u subotu. Ministarstvo zdravlja objavilo je zdravstveno upozorenje u Valparaisu zbog šumskih požara i pozvalo na obustavu pojedinih operacija i na uspostavljanje ovlašćenih privremenih terenskih bolnica. U pomoć će priteći i studenti završnih godina medicine.

Vlada Čilea pozvala je građane da ne putuju u područja pogođena požarima, dok je ministarka unutrašnjih poslova Karolina Toha izjavila da će broj poginulih biti mnogo veći. Stanovnici pogođenih područja opisali su situaciju kao "pakao".

- Pokušao sam da pomognem komšiji kada sam shvatio da mi je kuća u plamenu. Pepeo je padao na nas. Komšinica je nastradala jer nisu mogli da je izvuku - izjavio je za agneciju AFP Rodrigo Pulgar (61) iz El Olivara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije