UKRAJINCI GRANATIRALI PEKARU AMERIČKIM HIMARSOM: Osam mrtvih u strašnom napadu u Lisičansku, mnogi pod ruševinama

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

03. 02. 2024. u 19:22

UKRAJINSKE snage napale su pekaru u Lisičansku, verovatno višecevnim raketnim bacačima HIMARS, rekao je za RIA Novosti predstavnik ruskog Istražnog komiteta.

УКРАЈИНЦИ ГРАНАТИРАЛИ ПЕКАРУ АМЕРИЧКИМ ХИМАРСОМ: Осам мртвих у страшном нападу у Лисичанску, многи под рушевинама

Foto: Profimedia

- Bočno granatiranje je izvršeno, pretpostavlja se, iz HIMARSA, vojni istražitelji Istražnog komiteta evidentirali su zločine koje je su Ukrajinci počiniči nad civilima - rekao je sagovornik agencije.

Prema podacima Ministarstva zdravlja LNR, broj žrtava granatiranja pekare u Lisičansku dostigao je osam. Povređeno je još deset civila. Pod ruševinama je prethodno pronađeno još deset ljudi, od kojih su neki mrtvi.

foto: Tviter

Republička ministarka zdravlja Natalija Paščenko rekla je da je jedna žrtva u teškom stanju, a nakon operacije je prevezena u Lugansku republičku kliničku bolnicu.

Kako je izjavio šef LNR Leonid Pasečnik, kijevski režim, trpeći poraz na frontu, namerno je udario vikendom, kada mnogi odlaze u pekaru da kupe hleb.

Lisičansk se nalazi pored linije fronta. Ukrajinska vojska je, napuštajući naselje, digla u vazduh i uništila deo administrativnih zgrada. Usled borbi oštećeni su važni infrastrukturni objekti. Ukrajinske oružane snage nastavljaju da granatiraju ovaj grad.

Šta je HIMARS?

Ukrajinska vojska dobila je u julu 2022. prve HIMARSE kada je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao na bojno polje.

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja.

Foto Tanjug/AP

Analitičari kažu da je ovaj sistem značajno pouzdaniji od ostalih raketnih koje ukrajinske snage koriste.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777, koje je SAD ranije isporučio Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)