KO JE UBEDIO ORBANA DA POMOGNE UKRAJINI? Višemesečna ofanziva i malo "udvaranja"

Марија Стевановић
Marija Stevanović

03. 02. 2024. u 15:02

MAĐARSKI premijer Viktor Orban pristao je na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara nakon mnogo ubeđivanja italijanske premijerke Đorđe Meloni i francuskog predsednika Emanuela Makrona, piše Politiko , pozivajući se na izvore.

КО ЈЕ УБЕДИО ОРБАНА ДА ПОМОГНЕ УКРАЈИНИ? Вишемесечна офанзива и мало удварања

Foto: Tanjug/AP

- Trebala je Melonijevoj višemesečna ofanziva i malo francuskog udvaranja da Orban pristane - kaže se u članku, prenose RIA novosti. 

Izvori bliski italijanskoj premijerki kažu da je obavila ozbiljan diplomatski posao, razgovarajući sa Orbanom telefonom, sastajavši se s njim u hotelu Amigo u Briselu i ponovo ujutru na samitu. I francuski predsednik je nekoliko nedelja pokušavao da postigne dogovor sa mađarskim liderom. Konkretno, pozvao je Orbana na ručak u Jelisejskoj palati, tokom kojeg ga je pozvao da izrazi svoje stavove o tome kako najbolje integrisati zemlje istočne Evrope.

Ovi "napadi šarma" omogućili su predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da započne samit objavljivanjem dugo očekivanog sporazuma, rekao je jedan zvaničnik.

Orban je morao da pristane da bi izbegao katastrofu za Mađarsku, jer bi u suprotnom zemlje EU preduzele mere protiv mađarske ekonomije ili bi oduzele državi glasačka prava prema Ugovoru o EU.

Svih 27 lidera EU 1. februara na samitu u Briselu pristali su da Ukrajini dodele 50 milijardi evra makrofinansijske pomoći.

BONUS VIDEO:

PRIČE IZ HRONIKE - Darko Mladić: Ratko se teško kreće sam


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA I SRAMOTA: Ovo je Novak Đoković doživeo u Rimu