RUSIJA OSUĐUJE EKVADOR: Kito doneo odluku da preda rusku vojnu opremu SAD za Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 20:13

RUSKO ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas odluku Ekvadora da preda rusku vojnu opremu Sjedinjenim Državama na upotrebu u Ukrajini kao "nepromišljeno” kršenje ugovora.

РУСИЈА ОСУЂУЈЕ ЕКВАДОР: Кито донео одлуку да преда руску војну опрему САД за Украјину

Foto Tanjgu/AP

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je odluka Ekvadora doneta pod pritiskom spoljnih sila, javila je agencija RIA.

-Ovakvu nepromišljenu odluku donela je ekvadorska strana pod ozbiljnim pritiskom spoljnih zainteresovanih strana. Naši partneri su dobro upoznati sa odredbama ugovora, koje podrazumevaju obavezu da isporučenu opremu koriste u navedene svrhe i da je ne prenose trećem licu bez pribavljanja odgovarajuće saglasnosti ruske strane, istakla je Zaharova.

Vlada Ekvadora saopštila je prošlog meseca da će prihvatiti ponudu Vašingtona da zameni "ukrajinski i ruski otpadni metal“ za naprednu američku opremu vrednu 200 miliona dolara.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će oružje koje dobije iz Ekvadora biti poslato Ukrajini kako bi pomoglo u jačanju njenih snaga na bojnom polju protiv Rusije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini