PRITISKAJU NAS I UCENJUJU Orban: Mađarska će pretrpeti armagedon ako to urade

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 13:23

VIKTOR Orban tvrdi da ga Brisel ucenjuje da odobri 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, čemu se žestoko protivio mađarski premijer.

ПРИТИСКАЈУ НАС И УЦЕЊУЈУ Орбан: Мађарска ће претрпети армагедон ако то ураде

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Prošlog vikenda je objavljeno da su u dokumentu neimenovanog zvaničnika Saveta EU navedene mere usmerene na mađarsku ekonomiju koje će biti sprovedene ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se razgovarati na samitu lidera EU kasnije ove nedelje. U jučerašnjem intervjuu za francuski nedeljnik Point, Orban je rekao da je plan "kao priručnik za ucene" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku finansijsku blokadu".

- Tada bi Mađarska pretrpela armagedon - rekao je mađarski premijer, prenosi Politiko. On je naveo da "ne sumnja" da je dokument, o kome piše Fajnenšel tajms, autentičan.

Finansijski paket zahteva jednoglasno odobrenje svih članova

- Poznajući Brisel, oni su za to sposobni - primetio je on. Orban je ušao u napete pregovore da izvuče ustupke od ostatka bloka u zamenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini evropski lider koji je odbio da podrži paket pomoći na samitu u decembru.

Predloženi finansijski paket bi izvukao novac iz budžeta Evropske unije, što znači da zahteva jednoglasno odobrenje lidera EU, uključujući Mađarsku. Mađarska je od tada ponudila da podeli sredstva u godišnje tranše, što bi Budimpešti praktično dalo šansu da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

Orbanova teška taktika iritira briselske zvaničnike, koji bi mogli razmisliti o oduzimanju glasačkog prava mađarskom lideru. Međutim, mađarski lider ne odustaje. 

- Ništa se nije promenilo u stavu Mađarske o toj temi - naglasio je Orban, koji je među liderima EU sve izolovaniji zbog svog protivljenja podršci Ukrajini.

- Mađarska se, kao suverena država, protivi ovoj promeni budžeta. Pokušavaju da nas ubede, zatim vrše pritisak na nas i ucenjuju, kako bi nas naterali da im se pridružimo. Veoma je teško ostati sam u ovoj porodici - zaključio je. 

BONUS VIDEO: SELAKOVIĆ I SIJARTO U SUBOTICI - Srbija i Mađarska potpisale sporazum o graničnoj kontroli

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!