EU ĆE SUTRA POKUŠATI DA SLOMI ORBANOV OTPOR: Sve oči uprte u Brisel

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 09:00

LIDERI država članica Evropske unije okupiće se sutra na vanrednom samitu u Briselu, gde će pokušati da slome otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini.

ЕУ ЋЕ СУТРА ПОКУШАТИ ДА СЛОМИ ОРБАНОВ ОТПОР: Све очи упрте у Брисел

Foto: Tanjug/AP

Poslednjih dana i nedelja vođeni su intenzivni razgovori kako bi se došlo do rešenja, ali ishod još nije siguran.

- Cilj je da ubedimo Mađarsku da se pridruži ostalih 25 zemalja. Do danas to nije uspelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na samitu - rekao je jedan evropski diplomatski izvor. Uoči samita, koji počinje u četvrtak ujutru, lideri će se večeras okupiti na neformalnoj večeri. Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovaraće o reviziji sedmogodišnjeg budžeta koji uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za naredne četiri godine.

Orban je blokirao odluku

Na poslednjem samitu, sredinom decembra prošle godine, 26 zemalja podržalo je pregovarački okvir koji je predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ali je izostala saglasnost mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije doneta jer je za to potreban konsenzus svih država članica.

Predlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (MFF) za period od 2021. do 2027. godine za 64,6 milijardi evra, od čega je samo 21 milijarda svežeg novca, odnosno zemlje članice bi morale da povećaju svoj doprinos budžeta, 10,6 milijardi evra bi se dobilo preraspodelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo garancije za kredite koje bi EU podigla i prosledila Ukrajini pod povoljnim uslovima.

Ukupan predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi evra, od čega su 17 milijardi grantovi i 33 milijarde krediti.

Pored paketa pomoći za Ukrajinu, predlog rebalansa budžeta predviđa 2 milijarde evra za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi evra za susedstvo i svet, 1,5 milijardi evra za Evropski odbrambeni fond u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Evropu), 2 milijarde evra za instrument fleksibilnosti, 1,5 milijardi evra za rezervu za solidarnost i hitnu pomoć.

Zatražio odmrzavanje svih fondova EU za Mađarsku

Orban je blokirao ceo paket zbog protivljenja pomoći Ukrajini. U zamenu za njegovu saglasnost zahtevao je odmrzavanje svih evropskih fondova namenjenih Mađarskoj. Komisija je pre decembarskog samita odmrznula 10,2 milijarde evra mađarskih sredstava, a ostala je oko 21 milijarda, koja su i dalje blokirana.

Orban je poslednjih dana signalizirao da je spreman da podrži paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg budžeta, ali pod uslovom da se o tome odlučuje na godišnjem nivou i jednoglasno. Ovo je neprihvatljivo za druge zemlje članice i nije u skladu sa evropskim pravilima.

Unutar EU raste pritisak na Orbana da prestane sa ucenama, na šta on uzvraća da je Evropska unija ta koja ucenjuje Mađarsku.

Britanski dnevnik Fajnenšel tajms objavio je, pozivajući se na radni dokument, da je 26 država članica spremno, ukoliko Orban istraje na svom stavu, da javno zapreti Mađarskoj gubitkom svih sredstava iz evropskog budžeta, što bi onda imalo efekat odvraćanja investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenja njene valute.

Mogućnost bilateralne pomoći

Ukoliko Orban ne pristane na kompromis, pominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno pruži pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali to je prilično komplikovano, između ostalog, jer u nekim zemljama članicama to moraju da odobre njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidljivost finansijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU prema Ukrajini.

Osim revizije VFO, razgovaraće se i o povećanju sredstava za Evropski mirovni fond (EPF) za pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine. Ovaj instrument se koristi za plaćanje oružja i municije koje zemlje članice isporučuju Ukrajini iz svojih zaliha. Lideri će razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)