ZAPADNI DEO UKRAJINE JE NAŠ: U Zakarpatju živi oko 150.000 etničkih Mađara

I. Stanojević

29. 01. 2024. u 12:14

MAĐARSKA partija krajnje desnice Naša domovina tražiće pravo na zapadni deo Ukrajine, gde živi oko 150.000 etničkih Mađara, ako Ukrajina izgubi svoju državnost zbog ruske vojne intervencije, izjavio je lider te stranke Laslo Torockaj. "Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija kroz razgovore", rekao je Torockaj u video-snimku, objavljenom na veb-stranici njegove stranke.

ЗАПАДНИ ДЕО УКРАЈИНЕ ЈЕ НАШ: У Закарпатју живи око 150.000 етничких Мађара

Foto: Profimedia

Lider stranke koja ima šest, od 199 mesta u mađarskom parlamentu, rekao je, međutim, da će, ukoliko Kijev izgubi, zahtevati autonomiju zapadnog dela zemlje, gde žive etnički Mađari.

- Ako se ovaj rat završi gubitkom ukrajinske državnosti, jer je i to na stolu, tada kao jedina mađarska strana koja zauzima ovu poziciju, signaliziram da polažemo pravo na to Zakarpatje - rekao je Torockaj na konferenciji partije kojoj su, između ostalih, prisustvovali lideri krajnje desnice iz nemačkog AfD i holandskog Foruma za demokratiju.

Mađarski MIP i ukrajinska Ambasada u Budimpešti nisu komentarisali izjave. Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto trebalo bi da se danas sastane sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmihalom u zapadnoj Ukrajini, u pripremi za mogući sastanak lidera dveju zemalja.

Sve države članice EU, osim Mađarske, pristale su da počnu pregovori sa Ukrajinom o pristupanju, dok je mađarski premijer Viktor Orban napustio prostoriju pošto je ta odluka doneta. Lideri EU, međutim, nisu uspeli da postignu konsenzus o paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu, jer je Orban stavio veto na tu odluku. Očekuje se da će to pitanje ponovo biti razmotreno u četvrtak, na sledećem hitnom samitu EU.

Orbanova podrška

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izrazio je u decembru podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Kako podsećaju zapadni mediji, Budimpešta se zvanično spori sa Kijevom oko prava etničkih Mađara da koriste maternji jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!